Burgemeester Haarlem na autobrand beveiligd

Brandweerlieden blussen de auto van burgemeester Schneiders.
Brandweerlieden blussen de auto van burgemeester Schneiders. Foto ANP

Burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem heeft sinds gisteravond beveiliging. Daartoe heeft de hoofdofficier van justitie in Noord-Holland besloten, meldt het Openbaar Ministerie (OM). Mogelijk is Schneiders’ veiligheid in het geding.

De auto van de burgemeester brandde uit in de nacht van zondag op maandag. Ook ging een andere auto in vlammen op en raakte een scooter zwaar beschadigd. Het is intussen zeker dat het om brandstichting gaat. De politie heeft buurtonderzoek verricht, een getuigenoproep gedaan en hoopt op beelden van beveiligingscamera’s, zegt een woordvoerder.

„Uiteraard wordt ook onderzocht of het een op mij gerichte actie betreft”, reageerde Schneiders gisteren. „Daar ga ik vooralsnog maar niet van uit.” Het OM meldt „een aantal maatregelen” te hebben genomen ter beveiliging van de burgemeester, maar doet over de aard daarvan geen mededelingen.

„We houden alle scenario’s nog open”, zei een woordvoerder van de politie vandaag. Zij zegt desgevraagd dat ook het mogelijke verband wordt onderzocht met de aanhouding van de baas van de Haarlemse afdeling van de Hells Angels, in april. Dat gebeurde nadat in een loods in de stad een wapenvoorraad was ontdekt. Daarbij werden onder meer een raketwerper, handgranaten en gestolen goederen in beslag genomen. De autobrand zou daarvoor een vergeldingsactie kunnen zijn.