Brieven

Wij drukken volle vrouwen af

In het artikel over dikkere yogi’s (13/6) stond dat in yogatijdschriften altijd dunne modellen worden gebruikt. Maar in Yoga Magazine, het grootste tijdschrift over yoga, hebben we juist vollere vrouwen. En niet in aparte artikelen over ‘dikke mensen’, maar juist in de gewone rubrieken. Zonder dat er de nadruk op wordt gelegd. Datzelfde doen we met oudere vrouwen. We maken überhaupt geen gebruik van professionele modellen: alle modellen zijn ‘echte’ mensen, met een normaal figuur. Omdat yoga voor iedereen is: dik, dun, oud, jong, man, vrouw, wit, bruin. De bedoeling van yoga is om iedereen zichzelf te laten zijn.

Hoofdredacteur Yoga Magazine

Naamgeving

Kies voor zekerheid

Noem een kind naar de moeder; zij is de enige ouder waarvan je zeker bent.

Christian van Ees

Griekenland

Subtiel politiek spel Grieken

Het gesprek met Hans-Werner Sinn over Griekenland (13/6) is boeiend vanuit economisch perspectief, maar het politieke spel rond de schuldenkwestie is minstens zo subtiel. De Griekse regering heeft politiek weinig te verliezen bij vertrek uit de eurozone. Zij traineert en laat daarmee de beslissing aan de instellingen van de voormalige trojka over. Als de Griekse schuld deels wordt kwijtgescholden, hebben Tsipras c.s. gewonnen. Als de Grieken failliet gaan, ligt de schuld niet bij de Grieken, maar bij ‘de anderen’. En Tsipras is voor zijn bevolking de morele winnaar. Het kan schelen als de ECB stopt met het overeind houden van de Griekse banken. Daardoor zou de Griekse schuld weer een binnenlands-Grieks probleem kunnen worden.

Han Kerkhoven

CO2-prijs

Andere koers is nodig

Bedrijven leggen feller de bal terug bij overheden voor een stabieler investeringsklimaat. Deze week schreven olieconcerns de VN een brief, waarin ze vragen om een wereldwijd geldende CO2-prijs.

De problemen in het huidige emissiehandel zijn hardnekkig en lapwerk is tergend traag. Daarnaast wordt vanaf 2021 een zogenaamde ‘stabiliteitsreserve’ geïntroduceerd. Op ‘slimme’ wijze worden er, wanneer er te veel zijn, rechten uit de markt gehaald. Bij tekorten worden die weer teruggebracht in de markt. Bij elke interventie is steeds een vertraging van 1 of 2 jaar ingebouwd. Een stabiliteitsreserve klinkt aantrekkelijk, maar onderzoek laat zien dat het door specifieke keuzes en de ingebouwde tijdsvertraging de emissieprijzen juist verder zullen destabiliseren. Een andere koers is urgent: een wereldwijde CO2-heffing wordt als politiek onhaalbaar gezien. Als de oliebedrijven, nota bene, erom bedelen, waarom blijven we dan pleisters plakken en water naar de zee dragen?

Dr. ir. Émile Chappin Universitair docent, TU Delft

Overlijden Drs. P

Ode aan de dode

Zo, je bent overleden. Over je lijden heen. Van ouderdom, zo zeggen ze. Niet van uitputting, mag ik hopen. Ik vond je altoos zo’n kwieke vent. Schat van een taalminnaar. Mijn idool. Mijn woordenbron. Cabaratier, dichter, zanger, hoofse nar. Prachtman. Dank voor alles, mijn zielsverwant.

Bertin Sanders

Lustpil voor vrouwen

Wat is er mis met die pil?

Ellen Laan en Rik van Lunsen (13/6) hebben het beste met de vrouwen voor. Zij waarschuwen voor ‘de lustpil’ De roze viagra, zoals het wordt genoemd, komt uit dezelfde wetenschappelijke hoek. Want waarom bestaat er wel iets voor mannen en seks en is er niets voor vrouwen? Dat is een andere gedachte dan Laan en Van Lunsen ons willen vertellen. Juist vrouwen zoeken net zoals mannen naar een middel om hen een handje te helpen. Wat is daar verkeerd aan? Laat het aan vrouwen zelf over of ze het willen gebruiken. Die vrijheid is een groot goed. We hebben de jaren van de seksuele revolutie achter ons. Het invullen van hoe het wel zal gaan, die filosofietjes, daar heeft niemand iets aan. Het besluit dat het beter is deze wetenschappelijke ontwikkeling te stoppen hoort eerder thuis in de tijd waarin seks een plicht was dan deze nieuwe ‘lustpil’. Die naam is ook verkeerd. Plezierpil klinkt al beter.

Cora Duin

Studieschuld

Ouderlijk sparen achteraf

De adviezen om vanaf de vijfde verjaardag van een kind te sparen om een studieschuld te voorkomen zijn niet compleet. Optie 4 is zeker het overwegen waard. Die gaat uit van ouderlijk sparen achteraf: je spaart niet, maar betaalt mee aan het afbetalen van de aantrekkelijke studielening. Waarom zou je sparen van je lagere, maar stijgende inkomen tussen 35 en 48 jaar ? Op je 53ste is het (hopelijk) afgestudeerd en is je inkomen hoger. Daaruit helpen afbetalen is makkelijker en vermoedelijk (afhankelijk van inflatie en rente) uiteindelijk goedkoper dan de opties uit de rubriek ‘mijn geld’. Ook kan je het afbetalen nog aan voorwaarden verbinden. de snelheid van studeren (nominaal) of meer als het inkomen van het kind wat lager uitvalt.

Hans Lekkerkerk Vader van drie studerende dochters, Nijmegen

Velle, nolle en malle

Wat ik liever zou willen

Nicolaas Matsier schrijft over wat je allemaal niet zou moeten willen, wanneer je ouder wordt (11/6). In het Latijn bestaat er niet alleen een werkwoord voor ‘willen’ (velle), maar ook voor ‘niet willen’ (nolle). Maar er ontbreekt nog een aan dit duo. De Romeinen kennen ook het werkwoord malle, dat ‘liever willen’ betekent. Matsier benadert ouder worden te negatief. Er zijn juist steeds meer dingen te malle. Ik wil liever mooie, opvallende kleren dragen die ik zelf kies dan skinny’s of stoere laarzen. Ik wil op een feest liever dansen op volgens de dj foute (want uit de jaren tachtig) muziek dan veel drinken en steeds op mijn telefoon kijken. Ik wil liever meer lachen en leren samen met mijn leerlingen dan de studiewijzer altijd mijn les te laten bepalen. Et cetera. Hoe ouder ik word, hoe meer ik mal.

Lenneke van der Burg Docent Latijn en Grieks

Correcties en aanvullingen

Patriots

In Een ongewenste alleingang (12/6, p. 2) werd gesteld dat Nederlandse Patriots samen met Duitse in Turkije zijn gestationeerd. De Nederlandse missie is echter eind januari overgenomen door Spanje, dat ook over Patriot-luchtafweerraketten beschikt. Griekenland is het vierde Europese NAVO-land met dit type luchtverdediging.