Blok belooft onderzoek naar situatie gevangenis Vught

Minister Stef Blok van Wonen verving zijn collega Van der Steur van Justitie. Die is in Luxemburg voor Europees overleg.
Minister Stef Blok van Wonen verving zijn collega Van der Steur van Justitie. Die is in Luxemburg voor Europees overleg. ANP / Jerry Lampen

Er komt een onderzoek naar de situatie in de extra bewaakte gevangenis (EBI) in Vught. Dat heeft minister Stef Blok (VVD) vandaag gezegd, in antwoord op vragen van D66, zo meldt persbureau ANP.

D66-Kamerlid Gerard Schouw stelde de vragen na berichtgeving in de Telegraaf van zaterdag dat de gevangenis in Vught “lek” zou zijn. Dat zou blijken uit twee recente incidenten: een ontsnappingspoging van een levensgevaarlijke gevangene zou zijn stilgehouden. De gevangene zou twee ijzerzaagjes hebben meegenomen, waarvan hij er een aan een medegevangene kon geven. Ook kon een tot levenslang veroordeelde gevangene, Lau G., zelfmoord plegen met pillen.

Blok stelde vandaag dat geen ijzerzaagjes zijn meegesmokkeld, maar dat het metalen plaatjes waren in schoenen waarop kartels waren aangebracht. Volgens de minister kunnen ze niet worden gebruikt om iemand te doden of om mee te ontsnappen. Over de pillen zei Blok dat Lau G. deze stiekem had opgespaard in een apparaat tegen snurken.

“Hij was slimmer dan het systeem.”

‘Niet snel, maar zorgvuldig’

Vanmorgen meldde de Telegraaf dat de gevangenis in Vught niet alleen lek is, maar ook met een gezagscrisis kampt: de directeur zou een dictatoriaal bewind voeren en veel personeel zou door stress, werkdrukte en ziekte thuiszitten. Blok zegde een onderzoek toe, maar zei dat zorgvuldigheid hierbij voor snelheid komt. D66 wilde juist een snel onderzoek, omdat mogelijk maatregelen nodig zijn en de veiligheid in het geding is.

Blok verving minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. Hij is in Luxemburg voor Europees overleg.