Al-Qaedaleider Jemen gedood door Amerikaanse drone

De leider van de Jemenitische tak van terreurnetwerk Al-Qaeda, Nasser al-Wuhayshi, is vorige week gedood door een Amerikaanse drone. Dat bevestigt de organisatie in een videostatement, meldt persbureau Reuters.

De leider van de Jemenitische tak van terreurnetwerk Al-Qaeda, Nasir al-Wuhayshi, is vorige week gedood door een Amerikaanse drone. Dat bevestigt de organisatie, meldt persbureau Reuters.

In een videostatement verklaart de organisatie:

“Al-Qaeda op het Arabische schiereiland rouwt om de dood van Nasir al-Wuhayshi, die is omgekomen tijdens een Amerikaanse aanval tegen hem en twee van zijn broeders. God hebbe hun ziel.”

CNN meldde eerder op de dag al dat Al-Wuhayshi om het leven was gekomen, vermoedelijk door een aanval van de VS:

De terreurorganisatie heeft Qasim al-Raymi al aangewezen als opvolger. De VS voert momenteel veel drone-aanvallen uit in Jemen. In april werd een andere belangrijke leider van Al-Qaeda al gedood in Jemen, Nasir bin Ali al-Ansi. Dat was de man die namens de Jemenitische terreurtak de aanslag op het Franse tijdschrift Charlie Hebdo opeiste, waarbij elf mensen om het leven kwamen.

Secretaris Bin Laden

De Jemeniet Al-Wuhayshi werd gezien als de op één na belangrijkste man van Al-Qaeda. Hij was lange tijd de secretaris van Osama bin Laden, en stond sinds 2009 aan het hoofd van de Jemenitische tak, ook wel bekend als Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland (AQAP). Onder zijn leiding is AQAP uitgegroeid tot het gevaarlijkste filiaal van Al-Qaeda.

De organisatie heeft in het straatarme en onherbergzame land een vrijhaven gevonden vanwaar het redelijk ongestoord internationale terreurplannen kan smeden. Ook wist de organisatie van de Arabische Lente gebruik te maken door kortstondig een ‘islamitische staat’ uit te roepen in een zuidelijk deel van Jemen.

Zo nam onder leiding van Al-Wuhayshi het gewicht van AQAP binnen de gehele organisatie sterk toe. Wuhayshi zou enkele jaren geleden zelfs zijn benoemd als general manager van de moederorganisatie, onder Ayman al-Zawahiri die de afgelopen jaren steeds geïsoleerder is in het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan.