AEX sluit met winst - Tsipras zegt ‘oplossing’ te zoeken

De Griekse premier Alexis Tsipras
De Griekse premier Alexis Tsipras Foto EPA / PANTELIS SAITAS

De Amsterdamse AEX-index is vandaag, na dalingen, toch met winst gesloten. Ook elders in Europa gingen de beurzen overwegend omhoog. Vanmiddag sprak de Griekse premier Tsipras sussende woorden tegen het parlement. Hij zei dat Griekenland blijft werken aan een oplossing.

De AEX-index eindigde 0,5 procent hoger op 475,17 punten. De MidKap steeg 0,7 procent tot 712,58 punten. De beurs in Parijs steeg 0,5 procent. In Londen sloot de FTSE-index nagenoeg vlak. De DAX in Frankfurt ging 0,5 procent vooruit.

Het vertrouwen van Duitse beleggers bleek deze maand verder te zijn gedaald door de aanhoudende onrust rond Griekenland. De hoofdindex in Athene leverde 4,8 procent in. De Griekse beurs raakte in de afgelopen twee handelsdagen al ruim 10 procent aan waarde kwijt.

Tsipras zei vandaag te zullen blijven werken aan een oplossing, maar: “Ons mandaat is het beëindigen van bezuinigingen”. Tsipras wil een akkoord dat “voor eens en voor altijd” een einde maakt over de discussie over een Grexit, zei hij.

Het Witte Huis is hoopvol dat er een oplossing komt voor de patstelling, zei een woordvoerder. Alle partijen hebben er belang bij dat de Griekse economie aantrekt, op een manier die financiële markten niet schaadt.

Gesprekken lopen op niets uit

Gesprekken tussen Griekenland en zijn geldschieters lopen steeds op niets uit. Athene weigert akkoord te gaan met hervormingen en bezuinigingen die de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) eisen in ruil voor noodsteun.

Eerder deze maand kreeg Griekenland toestemming om zijn vier aflossingen, van in totaal 1,55 miljard euro, te mogen bundelen. Destijds werd afgesproken dat het bedrag uiterlijk op 30 juni op de rekening van het IMF is bijgeschreven. Bovendien loopt dan formeel het hulpprogramma van de Europese Unie af: zonder akkoord over de bezuinigingen en hervormingen die Athene moet doorvoeren, vervalt de 7,2 miljard euro die het kan krijgen. Omdat dit akkoord nog door nationale parlementen moet, ligt de deadline feitelijk eerder.

De vergadering van de zogenoemde Eurogroep van ministers van Financiën (onder leiding van minister Dijsselbloem), aanstaande donderdag, is cruciaal. Als er geen akkoord bereikt wordt, overwegen Europese regeringsleiders dit weekend een noodtop te houden.