ACM legt forse boetes op, maar kan hij ze ook innen?

Deze rubriek belicht elke dinsdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Vandaag: boete en ontslag.

Foto ANP

Het komt niet vaak voor, torenhoge boetes voor niet alleen het bedrijf, maar ook de leidinggevende die verantwoordelijk was voor misstanden. Het overkwam vorige week Lecturama Uitgeverij, een bedrijf dat agressief telefonisch en op internet abonnementen probeert te verkopen. Zogenaamd gratis. Maar klanten die toehapten op een gratis proefpakket, zaten achteraf vast aan dure vervolgabonnementen.

Lecturama handelde zó in strijd met de ‘Wet koop op afstand’ dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) het bedrijf een boete oplegde van 745.000 euro. En de directeur/aandeelhouder eentje van 300.000 euro. Want Lecturama was in 2011 al gewaarschuwd om te stoppen met de gewraakte colportagepraktijken.

De aandeelhouder/leidinggevende had daar „feitelijk leiding aan gegeven”, oordeelde de ACM. Uit onderzoek bleek dat hij zich vanuit Curaçao intensief met die bedrijfsvoering bezighield. Hij regelde de tientallen callcenters, veelal in Turkije, dankte die weer af als er onvoldoende omzet werd gehaald en gaf persoonlijk instructies over hoe het personeel getraind moest worden in het stellen van suggestieve vragen. Begin 2013 had Lecturama een bestand van 570.000 klanten, van wie 400.000 in Nederland.

Het is alleen de vraag of de ACM die boetes ook kan innen. Lecturama is sinds februari in liquidatie. Als de volgende stap faillissement is, moet de ACM maar afwachten of er nog wat te halen valt bij de curator. Hetzelfde geldt voor de directeur/aandeelhouder. In het onderzoek komt hij naar voren als een gewiekst zakenman, met een kerstboom aan bv’tjes om zijn zakelijke activiteiten te verhullen.