Zeshonderd klachten van diabetici over ongeschikte glucosemeters

Een vrouw ondergaat op 11 november 2008 op Wereld Diabetes Dag een bloedsuikertest bij een apotheek. Bloedsuikerwaarde wordt door middel van een klein vingerprikje bepaald.
Een vrouw ondergaat op 11 november 2008 op Wereld Diabetes Dag een bloedsuikertest bij een apotheek. Bloedsuikerwaarde wordt door middel van een klein vingerprikje bepaald. Foto ANP/Koen Suyk

Nederlanders met diabetes zijn steeds vaker aangewezen op ondeugdelijke of voor hen ongeschikte glucosemeters, die het suikergehalte in het bloed niet precies genoeg meten. De overheid moet daarom het strengste keurmerk verplicht stellen voor alle typen glucosemeters.

Dit zeggen de NVKC, de vereniging van klinisch chemici, en de Nederlandse Diabetes Federatie, de koepel van mensen met diabetes, zorgverleners en onderzoekers, vandaag in NRC. Bij Diabetesvereniging Nederland (DVN) zijn de afgelopen weken 600 klachten binnengekomen over glucosemeters. Klinisch chemicus Darryl Telting van de NVKC, die geregeld glucosemeters test, spreekt van “misstanden”.

Ongeveer 250.000 Nederlanders gebruiken meerdere keren per dag een glucosemeter, waarmee zij kunnen bepalen hoeveel ze moeten eten en hoeveel insuline ze moeten inspuiten. Te veel suiker in het bloed zorgt voor schade op de lange termijn, te weinig suiker vergroot de kans op bewusteloosheid en zelfs coma. Om die reden mogen metingen volgens de ISO-norm maximaal vijftien procent afwijken.

Afwijkingen tot tientallen procenten

In de praktijk zien klinisch chemici en patiënten vaak grotere afwijkingen, soms van tientallen procent. Dit is mogelijk doordat fabrikanten zelf mogen aantonen dat hun meters voldoen aan de norm. Om die reden willen diabetesorganisaties en klinisch chemici dat alle meters jaarlijks verplicht worden gekeurd door het onafhankelijke instituut TÜV Rheinland (voorheen TNO), dat nu overigens al een vrijwillig keurmerk geeft aan enkele fabrikanten.

Diabetesvereniging Nederland heeft deze eis ook gesteld in een brandbrief aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), dat de brief nog bestudeert, en legt deze vandaag neer in een gesprek met een topambtenaar van het ministerie van VWS over de problemen met de medische hulpmiddelen voor diabetici. Directeur Olof King van DVN: “De overheid moet ingrijpen.”