WK vrouwenvoetbal: de KNVB heeft liever niet dat je naar shopgedrag vraagt

Nederland-China: de Chinese Liu Shanshan in duel met de Nederlandse speelster Danielle van de Donk.
Nederland-China: de Chinese Liu Shanshan in duel met de Nederlandse speelster Danielle van de Donk. Foto ANP / Jasper Ruhe

Voor het eerst doen de Nederlandse vrouwen mee aan het WK vrouwenvoetbal. NRC-redacteur Fabian van der Poll blogt vanuit Canada over de laatste ontwikkelingen. Vandaag: shoppende vrouwen in de grootste mall van Noord-Amerika.

De West Edmonton Mall is een reusachtig gebouw met daarin een waterpretpark, een zeehondenshow, midgetgolfbaan en drie achtbanen. Maar vooral: winkels. Met meer dan achthonderd stuks was het tot 2004 het grootste winkelcentrum ter wereld, tegenwoordig alleen nog van Noord-Amerika.

Dit wist Merel van Dongen ook. De reservespeelster van het Nederlands vrouwenelftal werd er op het WK in Canada naar gevraagd tijdens een interview met het tijdschrift Helden. De verslaggeefster ondervroeg haar over de oefenwedstrijd tegen Zweden, haar WK-droom, de ontmoeting met het koninklijk echtpaar en tot slot het shopwalhalla. Gingen de speelsters daar hun vrije middag doorbrengen? Van Dongen knikte.

“Ik kan natuurlijk niet wachten. Ik heb maanden gespaard voor de grootste mall van Noord-Amerika. We gaan even helemaal los.”

Vette knipoog.

‘opmerkelijk’

De hoofdredacteur van Helden, Frits Barend, had op Twitter een link naar het filmpje gezet. “Opmerkelijk antwoord van Merel van Dongen op vraag wat Oranje Leeuwinnen in Canada te wachten staat”, liet hij zijn 28.000 volgers weten. Boven het interview stond: ‘Shoppen in grootste winkelcentrum’. Sensatiekop of niet: het was een vrolijk filmpje. Dit moet een Merel van Dongen zijn geweest waarin haar naaste omgeving haar zou herkennen.

Toch vond niet iedereen het leuk. De KNVB in dit geval. De bond deelde bij monde van de persvoorlichter van de Oranjevrouwen een reprimande uit aan de verslaggeefster van Helden. Door vragen te stellen over winkelen zouden alle vooroordelen worden bevestigd. Zie je, vrouwen shoppen liever dan ze voetballen. Een slechte zaak voor het imago van vrouwenvoetbal. Voortaan moesten alle vragen over voetbal gaan.

authenticiteit

Je kon het ook anders bekijken. Dit was juist authentiek. Veel meer dan bijvoorbeeld de setting op de officiële persconferenties van de FIFA, waarbij telkens twee internationals moeten plaatsnemen naast bondscoach Roger Reijners. Meestal kijken ze dan onwennig naar elkaar. Draaiend op hun stoel. Nerveus. En vooral niet wetend wat ze moeten antwoorden.

“We zijn klaar voor de wedstrijd”, zeiden aanvoerster Mandy van den Berg en Daniëlle van de Donk gisteravond bijna in koor. Het was de avond voor de cruciale wedstrijd van vanavond tegen Canada, maar meer hadden ze niet te vertellen. Hoewel ze hun best hadden gedaan.

Juist daarom was het interview met Van Dongen geslaagd. Het was ontwapenend. En dat Lieke Martens en Daniëlle van de Donk geregeld hun nagels lakken en haren krullen op hun hotelkamer, zoals Van de Donk vorige week zei? Noem het stereotype, maar het is tenminste de werkelijkheid. Dat is hoe ze echt zijn.