Wilders op Twitter: PVV vormt fractie in Europarlement

PVV-leider Geert Wilders bij een debat in Aliinge, Denemarken.
PVV-leider Geert Wilders bij een debat in Aliinge, Denemarken. Foto ANP

De PVV heeft met enkele andere partijen een fractie gevormd in het Europees Parlement, schrijft PVV-leider Geert Wilders op Twitter. Welke partijen dat zijn is onduidelijk. Morgen om 11.00 uur houdt Wilders een persconferentie, naar verwachting samen met Marine Le Pen, leider van het Franse extreemrechtse Front National (FN).

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Groepsvorming in Europees Parlement is gelukt! Geweldig nieuws en historisch moment. Morgen 11.00 uur persconferentie in EP Brussel! #pvv

De PVV werkte al eerder samen met FN, de Oostenrijkse FPÖ, Lega Nord uit Italië en het Belgische Vlaams Belang. Daar moeten zeker twee partijen bij komen zodat de PVV voldoet aan de Europese eis voor een fractie: minimaal 25 leden uit zeven EU-landen.

samenwerking PVV en Front national

Vorig jaar juni liet Wilders zich formeel registreren voor een zetel in Brussel, maar later zag hij er toch vanaf. Oorzaak was de mislukte poging van de PVV om met de eurosceptische FN, die toen de grootste partij werd, een nieuwe anti-Europese fractie op te zetten. Hoewel ze steun kregen van onder andere het Vlaams Belang en FPÖ lukte het niet om 25 leden bijeen te krijgen. Zonder die fractie was Wilders’ invloed in Brussel beperkt en konden hij en FN-leider Le Pen fluiten naar miljoenen aan EU-subsidies.

De relatie tussen de PVV en FN leek bekoeld sinds de crash van de MH17 in Oost-Oekraïne. FN is sterk pro-Russisch. Toen het FN in oktober vorig jaar buiten het parlement een nieuwe internationale alliantie aanging om toch voor Europese subsidies in aanmerking te komen, weigerde de PVV mee te doen. Dat was, volgens FN, een “ethische keus” van Wilders en zou niets zeggen over de inhoud van de relatie tussen de partijen.

Geert Wilders en Marine Le Pen:

Inmiddels schrijft ook Le Pen op Twitter dat het is gelukt een anti-Europese fractie te vormen, genaamd ‘Europe des Nations et des Libertés’ (Europa van Naties en Vrijheden).

Twitter avatar MLP_officiel Marine Le Pen J’annoncerai demain à Bruxelles la constitution de notre groupe “Europe des Nations et des Libertés”. MLP