Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media?

Modeketen Skooter werd in 2013 failliet verklaard. Maar Antwerpse eigenaar Alexander Hes kreeg geen uitnodiging voor de rechtszitting en kon zich daarom niet verdedigen. Hij tekende protest aan en de Hoge Raad stelde hem in het gelijk. Hierdoor wordt het faillissement mogelijk vernietigd, meldt Nu.nl

Het faillissement was in 2013 al nieuws. De curator gaf toen de recessie de schuld. Later werd geschreven dat het wanbeleid van Hes de grote oorzaak was. De kans dat de keten het alsnog overleefd, lijkt niet groot. Hes was betrokken bij vier andere faillissementen, waarvan drie van winkels van modeketen ZaZa. Skooter heeft 23 vestigingen in Noord-Nederland.

Philips over zelf ziekenhuisje spelen

E-health is booming. En Philips is koploper op dat gebied. Ermece sprak met Leon van der Vorst, hoofd van Philips Home Healthcare Solutions in de Benelux.

Het Nederlandse concern trok afgelopen maand duizenden bezoekers tijdens het populaire SxSW-festial in Texas. Daar was de eerste MedTech Expo. Philips introduceerde via Twitter nieuw onderzoek op het gebied van lichaamsbeweging, slaap, voeding en stemming. Van der Vorst sprak met Emerce over de laatste e-health ontwikkelingen.

“De digitale disruptie van de gezondheidszorg is nu echt losgebarsten. Net als in andere sectoren zorgt die ervoor dat de consument echt centraal komt te staan. Dat betekent snellere, effectievere en transparantere dienstverlening, en een sterk groeiende mogelijkheid om je eigen gezondheid te managen.”

Die nieuwe ontwikkelingen zijn bijvoorbeeld sensoren die steeds meer lichaamsvariabelen kunnen meten en analysesoftware die de beschikbare data tot nauwkeurige diagnoses en nieuwe inzichten verwerkt. Ook maakte Philips met Mitsubishi een chip die als pleister op de huid de hartslag, bloeddruk, het ademen en het vochtgehalte van de huid meet. Door de nieuwe technologie, kunnen patiënten uiteindelijk veel meer zelf doen. Volgens Van der Horst werkt dat geruststellend, omdat patienten meer invloed hebben op hun eigen situatie. En artsen kunnen meer tijd besteden aan complexe en urgente gevallen.

Vorige week nog, schreef NRC Q over de beademingsapparaten van Philips. Die worden namelijk onderzocht.

ING-klanten kunnen met Android-smartphone contactloos betalen

Betalen door je telefoon bij een betaalapparaat te houden, ING-klanten kunnen dat vanaf deze zomer ook, schrijft De Telegraaf.

Contactloos betalen kon al met bankpassen waar een NFC-chip in zit. Wanneer je die bij een betaalautomaat houdt, wordt je pincode afgelezen. Nu zijn die chips er ook voor je Android-toestel. De app werkt vanaf Android 4.4 (Kitkat) en je hebt er de Mobiel Bankieren-app voor nodig.

Het afgelopen jaar heeft ING 6,5 miljoen passen met NFC-technologie verstrekt. Bij ruim 80.000 betaalautomaten in winkels, op stations en bedrijfsrestaurants kan contactloos worden afgerekend. ABN was de eerste bank die zijn klanten een pas met NFC aanbood. Rabobank kiest alleen voor de smartphone. Vanaf februari kunnen klanten van de Rabobank met een speciale app contactloos betalen. ING-klanten moeten tot deze zomer wachten. Roept dat contactloos betalen vragen bij je op? NRC Q beantwoordde er drie.