VVD en PvdA: minder regels bij jacht, wel afspraken met natuurclubs

Jagers mogen als het aan een meerderheid van de Tweede Kamer ligt niet meer zelf beslissen hoeveel dieren in een gebied geschoten worden. Ze moeten daarover afspraken maken met natuurorganisaties, staat in een voorstel van Kamerleden Henk Leenders (PvdA) en Rudmer Heerema (VVD). De nieuwe aanpak moet volgens de betrokkenen het aantal regels en de bureaucratie terugdringen.

Jagers tijdens het jachtseizoen zoeken naar hazen en fazanten.
Jagers tijdens het jachtseizoen zoeken naar hazen en fazanten. Foto ANP / Koen Suyk

Jagers mogen als het aan een meerderheid van de Tweede Kamer ligt niet meer zelf beslissen hoeveel dieren in een gebied geschoten worden. Ze moeten daar eerst afspraken over maken met natuurorganisaties, staat in een voorstel van Kamerleden Henk Leenders (PvdA) en Rudmer Heerema (VVD). De nieuwe aanpak moet volgens de politici het aantal regels en de bureaucratie terugdringen.

Twitter avatar RudmerHeerema Rudmer Heerema Het amendement dat dit regelt dienen we vandaag in. Jagers horen in het bos, niet achter een bureau. @KNJVdirecteur https://t.co/J1ub5QJrHC
Twitter avatar henkleenders Henk Leenders #PvdA en VVD regelen in #WetNatuur: jagen alleen om plezier onmogelijk! Door betere controle en natuurorganisaties mee laten beslissen.

Het plan wordt vandaag voorgelegd aan staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, Economische Zaken) tijdens de behandeling van de nieuwe Wet natuurbescherming. Dijksma wilde met een nieuw wetsvoorstel de jacht lastiger maken. Ze wilde dat jagers vooraf zouden aangeven hoeveel dieren ze willen schieten. Als het aan de regeringspartijen PvdA en VVD ligt, hoeven de jagers pas achteraf te rapporteren, maar moeten ze wel afspraken maken met natuurorganisaties.

Geen verbod op plezierjacht

Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) wilde jagen zonder noodzaak helemaal te verbieden. Thieme hoopte op bijval van de PvdA, die dit punt in het verkiezingsprogramma had staan, meldt persbureau ANP. Die steun lijkt met het nieuwe voorstel verdwenen. PvdA’er Leenders schrijft op Facebook:

Morgen behandeling nieuwe Wet natuurbescherming in Tweede KamerMorgen bespreken we in de Tweede Kamer de nieuwe Wet…

Posted by Henk Leenders on zondag 14 juni 2015

PVV, SP en GroenLinks willen de plezierjacht wel verbieden. Volgens Heerema doen jagers veel vrijwilligerswerk in de natuur. Door jagen te verbieden, haken die vrijwilligers af, zo maakte hij duidelijk toen Thieme haar voorstel afgelopen week officieel indiende, schrijft ANP. Leenders vindt dat jacht in dienst moet staan van de natuur.

“Door de natuurclubs stemrecht te geven, zorgen we ervoor dat het belang van de natuur altijd op de eerste plaats staat.”