VN-chef wil staakt-het-vuren van twee weken in Jemen

Ban Ki-moon tijdens een persconferentie in Genève.
Ban Ki-moon tijdens een persconferentie in Genève. Foto AFP / Fabrice Coffrini

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft de strijdende partijen in Jemen opgeroepen tot een humanitair staakt-het-vuren. Het bestand van twee weken moet tegelijk ingaan met de Ramadan, zei hij vandaag aan het begin van een vredesoverleg in Genève.

“Het voortbestaan van Jemen staat op het spel”, zei Ban volgens persbureau Reuters. “Terwijl de partijen ruziën, brandt het land.”

Update 13.29: De Jemenitische minister van Buitenlandse Zaken staat open voor een bestand voor bepaalde tijd, maar wil eerst dat de houthi-rebellen vertrekt uit de grote steden die ze hebben veroverd, zoals Aden en Taiz. Ook moeten de rebellen meer dan zesduizend gevangenen vrijlaten.

De afvaardiging van de houthi-rebellen, cruciaal voor het slagen van de onderhandelingen, is nog niet in Zwitserland gearriveerd. Het gezelschap miste gisteren het vliegtuig en was vanochtend nog niet geland. De shi’itische rebellen hadden vorige week wel toegezegd aan te schuiven, nadat de VN hadden toegezegd het onderwerp van de bespreking te verbreden zodat het niet alleen zou gaan over de strijd tussen enkel twee partijen.

Naast vertegenwoordigers van de verdreven regering van Abd-Rabbu Mansour Hadi en houthi’s, sluiten ook leden van de Socialistische Partij en de partij Al-Haqq (‘de waarheid’, in het Arabisch) aan in Genève. Jemen, het armste land van de Arabische wereld, wordt uiteen gereten door een oorlog tussen aanhangers van Hadi (een sunniet), oud-president Saleh (die de houthi’s openlijk steunt), de houthi’s en hun bondgenoten, Al-Qaeda en andere groepen. In het zuiden van het land heeft Al-Qaeda de chaos benut om zijn positie te versterken.