‘Visverwerker Foppen gebruikte verboden stof natriumnitriet’

Paling- en zalmbedrijf Foppen uit Harderwijk heeft jarenlang de verboden stof natriumnitriet gebruikt in visproducten, meldt Omroep Gelderland. Natriumnitriet is in vis mogelijk kankerverwekkend.

Foppen Paling en Zalm uit Harderwijk.
Foppen Paling en Zalm uit Harderwijk. Foto ANP / Robin Utrecht

Paling- en zalmbedrijf Foppen uit Harderwijk heeft jarenlang de verboden stof natriumnitriet gebruikt in visproducten, meldt Omroep Gelderland op basis van documenten verkregen door een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Natriumnitriet is in vis mogelijk kankerverwekkend.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit trof het natriumnitriet in november vorig jaar aan in visproducten. Foppen werd daarvoor beboet. Volgens de NVWA wordt de stof nu niet meer gebruikt.

Foppen publiceert vanaf maandag alle inspectie- en controlerapporten op de website. Directeur Jan Foppen:

Door openheid te geven over de resultaten van overheidsinspecties hopen we een aandeel te leveren aan het vertrouwen van de samenleving in de voedselveiligheid.”

In 2012 raakte Foppen ernstig in opspraak omdat het gerookte zalm had verkocht die besmet was met de Salmonella Thompson bacterie. Bijna duizend mensen zijn ziek geworden door de besmetting. Zeker vier oudere, kwetsbare patiënten zijn overleden.

Lees ook uit ons archief: Het kan één mug zijn geweest (€), over de salmonellabesmetting bij Foppen.