Vaticaan vervolgt voormalige aartsbisschop voor kindermisbruik

Voormalig aartsbisschop Jozef Wesolowski uit Polen op een archieffoto van 15 maart 2013.
Voormalig aartsbisschop Jozef Wesolowski uit Polen op een archieffoto van 15 maart 2013. Foto AP/Manuel Diaz

Het Vaticaan gaat de voormalige Poolse aartsbisschop Jozef Wesolowski vervolgen voor kindermisbruik. Wesolowski was nuntius, een diplomatieke vertegenwoordiger van de paus, in de Dominicaanse Republiek toen hij in 2013 uit zijn ambt werd gezet nadat bekend was geworden dat hij zich aan kinderen had vergrepen.

Naast zijn vergrijpen - hij zou jongetjes hebben betaald om in zijn bijzijn te masturberen - werd er ook kinderporno aangetroffen op de computer van Wesolowski. Hij werd in augustus 2013 uit zijn ambt gezet en onder huisarrest geplaatst in afwachting van de beslissing van het Vaticaan om hem te vervolgen. Het is voor het eerst dat de kerk zo’n hooggeplaatste functionaris vervolgt. Naast nuntius was Wesolowski aartsbisschop van Sléibhte. Het proces begint over een maand.

Ook bisschoppen aangepakt

Het lijkt erop alsof de Rooms-Katholieke kerk steeds concreter wil gaan optreden tegen het eigen misbruikverleden. Vorige week stemde paus Franciscus in met de oprichting van een tribunaal dat zich moet gaan bezighouden met het verhoren en bestraffen van bisschoppen die er van worden beschuldigd niet op te treden tegen kindermisbruik door geestelijken binnen hun bisdom.

Niet het Vaticaan, maar de bisschoppen zijn direct verantwoordelijk voor het gedrag van de geestelijken binnen het bisdom. De juridische mogelijkheid voor het Vaticaan om bisschoppen aan te pakken bestond echter nog niet. Nu kan het Vaticaan klachten over misbruik in bisdommen ontvangen en beoordelen. Daarop kan het overgaan tot berechting van de bisschoppen onder wie het misbruik heeft plaatsgevonden, ook als zij alleen het misbruik in de doofpot hebben proberen te stoppen.

Amerikaanse aartsbisschop stapt op

Vandaag dienden de Amerikaanse aartsbisschop John Niensteds uit St. Paul/Minneapolis en zijn rechterhand bisschop Lee Anthony Piche hun ontslag in bij de paus. Het Amerikaanse bisdom onder hun leiding wordt vervolgd door Amerikaanse justitie voor het oogluikend toestaan van het misbruik van twee jongetjes door een priester.

De Rooms-Katholieke Kerk is in de afgelopen jaren stevig bekritiseerd over haar houding ten aanzien van het seksueel misbruik. Volgens velen schoot de kerk tekort in het straffen van de daders. Paus Franciscus heeft zich negatief uitgelaten over het misbruikverleden van de kerk. Vorig jaar vroeg hij vergiffenis voor de fouten van zijn geestelijken. Toch werd er tot nu toe weinig gedaan.