Valse total bodyscan

Foto ANP

Minister Schippers (VVD, Volksgezondheid) wil de ‘preventieve’ total bodyscan legaliseren. Dat is een slecht idee, vindt radioloog in opleiding Catrien Schimmelpenninck in haar gastcolumn.

Ik ben radioloog in spe. Mijn vooruitzichten zijn niet rooskleurig. Naar verwachting neemt de werkloosheid onder jonge radiologen de komende jaren toe. Het scheppen van werkgelegenheid is dan ook belangrijk. Gelukkig is daar de ‘preventieve’ total bodyscan. Veel scans leiden tot veel afwijkingen en die leiden weer tot veel doorverwijzingen naar de reguliere gezondheidszorg. Volop werk dus.

Minister Schippers denkt erover om de ‘preventieve’ total bodyscan te legaliseren. Als radioloog in spe sta ik echter ook voor het bewaken van goede gezondheidszorg in Nederland – in een tijd van toenemende focus op ziekten, medicalisering en overdiagnostiek.

Lees verder (€)