‘Universiteitsbestuurders omzeilen declaratieregels’

Universiteitsbestuurders omzeilen regelmatig declaratieregels en geven forse bedragen uit aan bijvoorbeeld auto’s. Dat meldt RTL Nieuws op basis van onderzoek naar declaraties van universiteitsbestuurders uit 2013 en 2014.

Bewegwijzering van de Universiteit Leiden.
Bewegwijzering van de Universiteit Leiden. Foto ANP / Lex van Lieshout

Universiteitsbestuurders omzeilen regelmatig declaratieregels en geven forse bedragen uit aan bijvoorbeeld auto’s. Dat meldt RTL Nieuws op basis van onderzoek naar declaraties van universiteitsbestuurders uit 2013 en 2014.

Zo bekeek RTL Nieuws het jaarverslag van de Universiteit Utrecht over 2013, waarin een declaratie van 2.734 euro wordt opgegeven. Maar uit opgevraagde bonnetjes bleek dat het bestuur voor duizenden euro’s aan reizen maakt. Bij de Universiteit Leiden mogen bestuurders alleen business class reizen bij hoge uitzondering en met schriftelijke toestemming, maar bestuurders van die universiteit zouden zich daar niet aan houden, zo wijst het onderzoek uit.

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) heeft geen reden aan te nemen dat universiteitsbestuurders de fout in gaan. De regels verschillen per universiteit, zegt de VSNU tegen persdienst ANP:

“Een bedrag kan wellicht hoog lijken, maar dat betekent nog niet dat het in strijd is met de richtlijnen. We gaan er natuurlijk van uit dat daar waar richtlijnen gelden de universiteiten zich eraan houden. Dat de regels per universiteit verschillen, maakt reageren op specifieke gevallen moeilijk.”