Strengere jachtregels minder streng

De jáger als de bedreigde diersoort? Dat was volgens de VVD wel het risico van twee voorstellen over de plezierjacht waar de Tweede Kamer vandaag over spreekt.

De Partij voor de Dieren wil het jagen zonder noodzaak helemaal verbieden door de wildlijst met vrij bejaagbare soorten op te heffen. Daar is de coalitie tegen. Maar ook het plan van staatssecretaris Dijksma (Natuur, PvdA) om jagen lastiger te maken, haalt het niet in zijn oorspronkelijke vorm.

Volgens het nieuwe plan van coalitiepartijen VVD en PvdA hoeven jagers niet vooraf, maar alleen achteraf te rapporteren hoeveel dieren ze hebben geschoten. Ook hoeven ze niet te tellen hoeveel hazen, konijnen of fazanten ergens rondlopen en aantonen dat er een overschot is, zoals in het voorstel van Dijksma stond. Wel krijgen natuurorganisaties het wettelijke recht om mee te spreken over de jacht.

Vooral de PvdA kreeg het vanmorgen te verduren om de aanpassingen. De partij had in het verkiezingsprogramma staan dat plezierjacht moet worden verboden. In een eerdere nota, die de PvdA met D66 en GroenLinks schreef, stond ook een expliciet verbod op de plezierjacht. Volgens natuurwoordvoerder Henk Leenders van de PvdA wordt met dit nieuwe plan wel degelijk „in de praktijk een einde gemaakt aan het jagen zonder doel”. (NRC)