Tsipras: we wachten op uitnodiging om gesprekken te hervatten

De Griekse premier Alexis Tsipras (links) en zijn minister van Financiën Yanis Varoufakis.
De Griekse premier Alexis Tsipras (links) en zijn minister van Financiën Yanis Varoufakis. Foto EPA/ Orestis Panagiotou

Griekenland is klaar om de onderhandelingen met de schuldeisers op elk moment te hervatten, heeft premier Alexis Tsipras vandaag in een verklaring gezegd volgens persbureau Reuters. Zijn opmerking komt een dag nadat gesprekken wederom mislukten. “We wachten op de uitnodiging”.

Gisteren bleef een akkoord uit omdat “aanzienlijke verschillen” tussen de partijen dat in de weg stonden. Een bron bij de Europese Commissie zei gisteren dat “de Griekse voorstellen nog steeds incompleet” waren. Iemand bij de Griekse regering noemde de eisen van de schuldeisers “irrationeel” en legde verantwoordelijkheid voor het mislukken van het overleg bij de “onverzettelijke en harde opstelling” van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), een van de schuldeisers.

De tijd dringt. En nu écht

Maar de tijd dringt, en er moet nu bijzonder veel vaart gemaakt worden met een akkoord. Dat benadrukte Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) vandaag nogmaals. Hij zei ook dat de bal bij de Griekse regering ligt.

Langer rekken gaat niet meer. De deadline van 1 juli nadert voor Griekenland om anderhalf miljard euro terug te betalen en die is harder dan eerdere deadlines. Op 11 mei en 5 juni moest het land honderden miljoenen euro’s terugbetalen aan het IMF en kon het dat niet. Het kwam echter weg met wisseltrucs en uitstelregelingen. Maar 1 juli is anders, schreven correspondent Stéphane Alonso en economieredacteur Mark Beunderman vandaag in NRC:

“Dan moet er in totaal 1,6 miljard euro écht aan het IMF zijn terugbetaald. Bovendien loopt dan formeel het hulpprogramma van de Europese Unie af: zonder akkoord over de bezuinigingen en hervormingen die Athene moet doorvoeren, vervalt de 7,2 miljard euro die het kan krijgen.

1 juli is pas over twee weken, maar omdat dit akkoord nog door nationale parlementen moet, ligt de deadline feitelijk eerder. De vergadering van de zogenoemde Eurogroep van ministers van Financiën (onder leiding van minister Dijsselbloem), aanstaande donderdag, is cruciaal.”

‘Default’

Komt er geen akkoord, dan dreigt een zogenoemd ‘default’, wat betekent dat Griekenland in gebreke blijft bij een van de schuldeisers. Zo’n default betekent niet meteen een ‘Grexit’ uit de euro, maar is wel degelijk riskant, schrijven Alonso en Beunderman:

“Onduidelijk is hoe financiële markten zullen reageren. Er kan een bankrun komen. Of de leiders van de eurolanden kunnen onder politieke druk raken om dan maar een Grexit in te luiden.”

Beurzen omlaag

De voortslepende schuldenkwestie blijft effect hebben op de Europese beurzen. Vandaag stonden die weer op forse verliezen. De AEX staat momenteel bijna een procent lager. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen daalden tot 1,9 procent, schrijft persbureau ANP. De hoofdindex in Athene kelderde zo’n 5 procent.

De crisis dreunde ook op Wall Street door, waar de Dow Jones vandaag ongeveer een procent lager opende.