Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Nieuw technisch onderzoek MH17 gestart in Oost-Oekraïne

In Oost-Oekraïne start een nieuwe missie in het kader van het opsporingsonderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17. De missie wordt uitgevoerd door experts van de Nationale Politie en Defensie en moet maximaal twee weken duren.

Vrijwilligers uit het Oekraïense Grabovo zoeken in het rampgebied naar de overgebleven kleine wrakstukken en persoonlijke bezittingen (archieffoto uit november).
Vrijwilligers uit het Oekraïense Grabovo zoeken in het rampgebied naar de overgebleven kleine wrakstukken en persoonlijke bezittingen (archieffoto uit november). Foto ANP / Pierre Crom

In Oost-Oekraïne start een nieuwe missie in het kader van het opsporingsonderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17, meldt het Openbaar Ministerie. Dit gebeurt in opdracht van het Joint Investigation Team, een internationale onderzoeksgroep met Australië, België, Maleisië en Oekraïne, waarover Nederland de leiding heeft. De missie moet maximaal twee weken duren.

Het is de eerste missie in het kader van technisch onderzoek, stelt een woordvoerder van het Landelijk Parket. De missie wordt uitgevoerd door experts van de Nationale Politie en Defensie. NRC-correspondent Steven Derix vanuit Moskou:

“Ik kan me voorstellen dat het daarbij gaat om mensen die verstand hebben van raketsystemen als de Boek M-1, waarmee de MH17 waarschijnlijk is neergeschoten, en dat er nog veel bewijs te halen is vanaf de plek waarvandaan waarschijnlijk de raket is afgevuurd.”

Op 30 april werd het bergingswerk in Oost-Oekraïne afgerond. De leider van de repatriëringsmissie zei toen dat “veel” stoffelijke resten, persoonlijke bezittingen van slachtoffers en brokstukken geborgen waren. Hij sloot niet uit dat er later nog iets gevonden zou worden. In april overhandigde de lokale bevolking bij het Oekraïense plaatsje Grabovo ook de persoonlijke bezittingen die zij in het gebied hadden aangetroffen.

Het toestel van Malaysia Airlines stortte vorig jaar op 17 juli neer. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zeer waarschijnlijk uit de lucht geschoten met een luchtdoelraket.