Stressvrij badlezen? Het kan, als deze crowdfundingsactie lukt

‘Waterbestendig, scheurvast en makkelijk schoon te maken’. Klinkt niet écht als de aanprijzing van een boek. Toch voldoet een eerste serieuze serie ‘badboeken’ aan deze eisen. Slaagt een vandaag gestarte crowfundingsactie, dan dobbert Shakespeares Macbeth binnenkort misschien in jouw bad rond. Naast Shakespeares ‘The Scottish Play’ hoopt Jasper Jansen voor zijn Bibliobath-project ook deze drie

Met een vandaag gestart Kickstarters-project wil ondernemer Jasper Jansen geld ophalen om speciale 'badboeken' te kunnen laten maken.
Met een vandaag gestart Kickstarters-project wil ondernemer Jasper Jansen geld ophalen om speciale 'badboeken' te kunnen laten maken. Screenshot Bibliobath/ Vimeo

‘Waterbestendig, scheurvast en makkelijk schoon te maken’. Klinkt niet écht als de aanprijzing van een boek. Toch voldoet een eerste serieuze serie ‘badboeken’ aan deze eisen. Slaagt een vandaag gestarte crowfundingsactie, dan dobbert Shakespeares Macbeth binnenkort misschien in jouw bad rond.

Naast Shakespeares ‘The Scottish Play’ hoopt Jasper Jansen voor zijn Bibliobath-project ook deze drie Engelstalige titels uit te kunnen geven: Short Stories van Mark Twain, Selected Poetry van W. B. Yeats en The Art of War van Sun Zi.
Schermafbeelding 2015-06-15 om 15.15.26
Per deel zullen 500 exemplaren worden gedrukt. En allemaal waterbestendig. Eindelijk stressloos bladlezen.

Macbeth in het bad?

Maar Macbeth, poëzie van Yeats: gaan mensen dat ter ontspanning in bad lezen? Jansen hoopt het. Hij wil literatuur uitgeven dat tijd en aandacht vergt. Ideale badliteratuur dus, zegt Jansen over de telefoon:

“Wij willen literatuur uitgeven dat tijd en aandacht vergt. Ik merk zelf dat ik in mijn dagelijkse drukke leven slecht aan lezen toekomt. Ik word constant omgeven door een smartphone. Dankzij dit project heb ik nu eindelijk een toneelstuk van Shakespeare kunnen lezen. Nu hopen dat we de kans krijgen om dat meer mensen te laten doen.”

Nescio

Mocht het project van de grond komen, hoopt Jansen ook andere titels uit te kunnen geven. Zoals het theaterwerk, of de poezie van Oscar Wilde. Ook zou hij graag De uitvreter (1911), Titaantjes (1915) en Dichtertje (1918) uitgeven, de drie beroemdste korte verhalen van Nescio. Zover is het nog niet. Jansen:

“Met onze huidige keuze hebben we mazzel: er zit geen copyright op. Bij Nescio ligt dat anders. Dan krijg je direct met zijn huidige uitgever te maken [Van Oorschot, red.]. Ik doe graag een stap in hun richting hoor. Maar dan moet dit Kickstarter wel eerst slagen. Weten we direct of er überhaupt een markt bestaat voor badboeken.”

Het Kickstarter-project van Jansen is vandaag live gegaan en duurt dertig dagen. Streefbedrag is 9000 euro. Na een halve dag is er dankzij 21 ‘backers’ 751 euro opgehaald.

Bibliobath: Book + Bath = Bliss! from Bibliobath on Vimeo.