IJsbeer vindt dolfijn lekker

IJsbeer eet van het karkas van een witsnuitdolfijn.
IJsbeer eet van het karkas van een witsnuitdolfijn. Foto Polar Research

IJsberen jagen op dolfijnen die in het ijs vast komen te zitten. Noorse en Franse biologen zagen in april vorig jaar een ijsbeer (Ursus maritimus) op Spitsbergen die een karkas van een witsnuitdolfijn (Lagenorhynchus albirostris) onder de sneeuw begroef. Een eindje verderop lag een tweede dolfijn, aan stukken gereten en opgegeten. Witsnuitdolfijnen waren vroeg, want ze zwemmen normaal gesproken alleen ‘s zomers in de wateren rond Spitsbergen. De biologen denken dat de dolfijnen vast kwamen te zitten toen een sterke noordenwind opstak en zeeijs het fjord inblies. Toen het ijs in de zomer smolt, vonden de biologen in hetzelfde gebied nog zeven karkassen van witsnuitdolfijnen. Waarschijnlijk horen deze dolfijnen bij dezelfde troep die in april vast kwam te zitten. De biologen beschreven de dolfijnentragedie begin deze maand in Polar Biology. De witsnuitdolfijn is de derde dolfijnensoort waarvan is aangetoond dat ijsberen er soms op jagen. (NRC)