Samsom: coalitie akkoord over herziening belastingstelsel

Kabinet en coalitiepartijen hebben een akkoord bereikt over de hervorming van de belastingstelsel. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom vanmiddag na overleg op het ministerie van Financiën.

Blauwe enveloppen in de printstraat van de Belastingdienst.
Blauwe enveloppen in de printstraat van de Belastingdienst. Foto ANP / Remko de Waal

Kabinet en coalitiepartijen hebben een akkoord bereikt over de hervorming van het belastingstelsel. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom vanmiddag na overleg op het ministerie van Financiën. Dat meldt persbureau ANP. De uitnodiging naar de oppositie kan de deur uit, zei Samsom.

Op het departement spraken premier Mark Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher, minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, staatssecretaris Eric Wiebes, PvdA-fractieleider Diederik Samsom en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra met elkaar.

De bedoeling is dat er door de hervorming 100.000 banen bij komen in tien jaar. Dat moet vooral komen door de lasten op arbeid te verlagen. De details van het akkoord zijn nog niet bekend, maar de ambities van het kabinet staan hieronder beschreven.

Details belastingplan niet bekend, de ambities wel:

  • 239,3 miljard euro aan inkomsten uit belastingen en premies verwacht het ministerie van Financiën in 2015. Voor de voorgenomen belastinghervorming zijn er doelstellingen genoeg: lastenverlichting, vereenvoudiging, minder fraudegevoeligheid en banengroei.
  • 100.000 extra banen in tien jaar. Dat was de belangrijkste ambitie die staatssecretaris Wiebes formuleerde in zijn vorig jaar aan de Tweede Kamer gestuurde brief Keuzes voor een beter belastingstelsel.
  • 15 miljard euro aan lastenverlichting op arbeid is nodig. Dat wil het kabinet bereiken met 10 miljard aan belastingverschuivingen en 3 tot 5 miljard aan compensatie van ongunstige inkomsteneffecten die daarbij verwacht worden.
  • 8 fiscale keuzes formuleerde Wiebes vorig jaar. Dat waren bijvoorbeeld: minder toeslagen en minder aftrekposten, een gelijkere behandeling van zzp’ers en werknemers, verhoging van het lage btw-tarief en verhoging van milieuheffingen.

Wil oppositie achter gesloten deuren meepraten?

Zijn de oppositiepartijen bereid om in de komende weken in besloten onderhandelingen met het belastingakkoord in te stemmen? Dat is de vraag volgens onze politiek redacteur Philip de Witt Wijnen.

“Van zowel de SP als het CDA is bekend dat ze niet achter gesloten deuren willen onderhandelen. Buma zegt al een paar jaar dat hij als oppositiepartij niet meedoet aan het voorkoken van beleid. Daarom is hij niet beschikbaar voor onderhandelingen in de achterkamer, maar wil hij praten in de openbaarheid. En dat is precies wat het kabinet niet wil. Volgens Rutte wordt het plan dan meteen ‘aan stukken gescheurd’”

Update 14.12 uur: GroenLinks en D66 laten aan NU.nl weten op de uitnodiging van de coalitie in te gaan. De ChristenUnie wil ook in gesprek, maar wil van het kabinet de hoofdlijnen van het akkoord weten.

Irritatie bij oppositie

Staatssecretaris Wiebes meldde afgelopen woensdag al dat er een akkoord op hoofdlijnen was bereikt. Maar VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei daarna dat er nog helemaal geen akkoord bestond. De gebrekkige communicatie leidde tot irritatie bij de oppositie vorige week.