Ruimtesonde Philae is na maanden weer wakker en stuurt gegevens naar ESA

Tekening van Komeetlander Philae
Tekening van Komeetlander Philae Illustratie ESA

De kleine Europese komeetlander Philae is na zeven maanden uit zijn ‘winterslaap’ ontwaakt. Zaterdag voor het eerst en zondagavond opnieuw heeft de vluchtleiding van het Europese ruimteagentschap ESA anderhalve minuut gegevens van het toestel ontvangen. Daaruit blijkt dat Philae het goed maakt: de zonnepanelen leveren genoeg stroom om het onderzoeksprogramma voort te zetten.

Het is voor het eerst sinds 15 november vorig jaar dat Philae een teken van leven geeft. Drie dagen daarvoor werd hij door de ruimtesonde Rosetta afgeleverd op het oppervlak van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Na een chaotische stuiterpartij belandde de landingsmodule op een ongelukkige, schaduwrijke plek, waardoor zijn zonnepanelen niet genoeg stroom konden opwekken om zijn accu’s op te laden. Sindsdien verkeerde Philae in sluimertoestand, maar ESA heeft nooit de hoop opgegeven dat het vanzelf weer goed zou komen. Die hoop was gebaseerd op het feit dat de komeet ‘67P’, en dus ook Philae, in de loop van de maanden steeds dichter bij de zon zou komen. Tegelijkertijd zou ook de oriëntatie van de komeet ten opzichte van de zon veranderen. De verwachting was dat de zonnepanelen van de komeetlander hierdoor geleidelijk meer stroom zouden gaan leveren.

Die verwachting is uitgekomen. Uit de gegevens die zaterdag binnenkwamen, blijkt dat de zonnepanelen van Philae momenteel 24 watt elektrisch vermogen leveren. Dat betekent dat hij bedrijfsklaar is. Sterker nog: uit de overgeseinde statusgegevens blijkt dat het toestel al enige tijd wakker is.