Mensen met macht straffen snel, want ze vertrouwen anderen niet

Mensen met macht hebben over het algemeen minder vertrouwen in andere mensen dan mensen zonder macht. Daardoor zijn ze meer vóór (publieke) straffen om mensen in het gareel te houden. Dat laat een team van Leidse psychologen zien in een reeks zeer uiteenlopende experimenten, onlangs online gepubliceerd in Journal of Personality and Social Psychology. In een van de experimenten vonden ze bijvoorbeeld dat managers meer dan anderen gevangenisstraf zien als een manier om mensen zich aan de regels te laten houden. In andere experimenten lieten ze zien dan mensen die zich machtiger voelen, wantrouwender zijn. Mensen die bijvoorbeeld hadden nagedacht over een moment waarop ze zich machtig voelden, hadden meer het idee dat mensen geneigd zijn om belastingen te ontduiken. Het onderzoek zou kunnen verklaren waarom mensen met macht geneigd zijn ondergeschikten te straffen, ook al werkt dat vaak niet. Of zelfs contraproductief, want een beleid van straffen laat zien dat je mensen wantrouwt. Dat vinden zij niet fijn.