‘Politieonderzoek: expert zat fout met lezing MH17’

Onderzoekers bij de rampplek van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne.
Onderzoekers bij de rampplek van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne. Foto ANP/ Pierre Crom

Hoogleraar anatomie George Maat heeft niet goed gehandeld bij een lezing die hij gaf over de ramp met MH17. Hij liet tijdens die lezing onder andere foto’s zien van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Dat meldt de politie na intern onderzoek in een brief aan nabestaanden, meldt Nieuwsuur. De samenwerking tussen het Landelijke Team Forensische Opsporing (LTFO) en Maat is definitief stopgezet.

Er ontstond veel commotie toen naar buiten werd gebracht wat Maat, die betrokken was bij de identificatie van de slachtoffers van de ramp die vorig jaar aan 298 mensen, onder wie 196 Nederlanders het leven kostte, tijdens de lezing besprak en liet zien. De lezing was bovendien openbaar toegankelijk voor studenten, iets wat Maat achteraf zei niet te hebben geweten.

Geen toestemming en onzorgvuldig gehandeld

De lezing had überhaupt niet gehouden mogen worden, concludeert de politie nu, want Maat had daarvoor geen toestemming gevraagd. Volgens de politie was Maat bovendien wel degelijk op de hoogte van de doelgroep van de lezing - naast vakgenoten forensische antropologie ook studenten gezondheidswetenschappen - en heeft hij daarin zaken besproken die buiten het vakgebied van de forensische antropologie vallen.

Maat “heeft niet de discretie en zorgvuldigheid betracht die mag worden verwacht van een lid van het LTFO”, volgens de politie. Zijn handelen is volgens haar van grote impact op de nabestaanden geweest.

Maat werd na de commotie over de lezing al op non-actief gezet, waarna vervolgens zijn samenwerking met de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) al werd beëindigd.

Verandering

Het incident heeft volgens de politie duidelijk gemaakt dat het binnen het LTFO ontbreekt aan duidelijke regels rond het geven van lezingen en het gebruik van beeldmateriaal. Volgens de politie is van belang dat deze formeel worden vastgelegd. Wat betreft MH17 is nu afgesproken dat beeldmateriaal van slachtoffers alleen mag worden gebruikt na expliciete toestemming van nabestaanden.

Verder moet er meer aandacht uitgaan naar de afweging tussen het belang van de slachtoffers en nabestaanden aan de ene kant, en het belang van educatie aan de andere. Het LTFO gaat de nieuwe werkwijze in overleg uitwerken.