Aardige editie Pinkpop 2015 dreunt niet na, Pharrell geen gedroomde slotact

Zanger en gitarist Ruben Block van de Belgische rockband Triggerfinger laat zijn gitaar alle hoeken zien op Pinkpop.
Zanger en gitarist Ruben Block van de Belgische rockband Triggerfinger laat zijn gitaar alle hoeken zien op Pinkpop. Foto NRC / Andreas Terlaak

Vrijdag 12 tot en met zondag 14 juni vond de 46e editie van Pinkpop plaats. Onze NRC-muziekrecensent Amanda Kuyper was het hele weekend op het festival. We bellen nog één keer om de balans op te maken. Vandaag: was Pharrell de gedroomde afsluiter en hoe gaat deze editie de boeken in?

Goedemiddag Amanda! Roept u maar: wat was de algehele impressie van deze 46ste Pinkpop?

Het was een Pinkpop die niet echt nadreunde, en werd toch de editie waar de Foo Fighters niet konden komen. Triggerfinger, die het gat dat door de afzegging van de headliner ontstond mocht vullen, heeft het heel goed gedaan. Het leek helemaal niet alsof ze de dag ervoor waren gebeld, ze speelden zo vanzelfsprekend en logisch. De pers was vrij eensgezind: iedereen was vol lof over Robbie Williams, John Coffey, Typhoon en Muse als strakke act. Dat waren concerten die eruit sprongen. De grootste flop was Avicii, dat was gebakken lucht.

Pharrell sloot gisteravond af met een regen aan hits: ‘Get Lucky’, ‘Blurred Lines’, ‘Happy’ en wat Neptunes- en N*E*R*D-tracks als ‘Lapdance’ en ‘Rockstar’. Maar, hoorde jij ook dat hij tot twee keer toe ‘hallo Amsterdam’ zei?

Ja, en dat gonste door op het veld: ‘Wat? Hoorde ik dit nou goed?’ Hij had echt geen idee waar hij was. Hij leek er ook een beetje door van zijn stuk, want hij kreeg niet de respons die hij verwachtte. Maar goed, was het de gedroomde slotact? Ik denk niet dat een dergelijke urban-show waar alles eigenlijk op tape staat en waar je heel veel overlaat aan danseressen echt op Pinkpop past. Ik ben dol op zijn muziek, maar het voelde gewoon niet logisch. Hoewel de hits heerlijk zijn, het had iets ongemakkelijks.

Er was nog iets raars: ik had gehoord dat Pharrell een eerbetoon aan Dave Grohl zou doen met de zanger van OneRepublic, ze zouden het Foo Fighters-lied ‘My Hero’ spelen. Maar dat kwam niet meer aan bod. Dat had denk ik zoveel meer het Pinkpopgevoel met Pharrell als slotact versterkt. Het gekke was ook dat hij het uitvallen van de Foo Fighters helemaal niet benoemde, terwijl hij toch zijn show heeft moeten aanvullen omdat hij een langer slot had gekregen. Hij was bovendien veel te vroeg klaar. Ik merkte dat veel mensen na paar nummers Pharrell naar huis gingen.

Bekijk een stukje Pharrell op Pinkpop:

Even naar eerder op de dag, De Jeugd van Tegenwoordig vierde hun tienjarig bestaan. Hoe was dat?

Het was in zijn soort een prima optreden - heel veel mensen stonden te springen - maar voor mij was de formule van ongein op strakke beats uitgewerkt. Het is wel een van de beste Nederlandse pretrapacts van deze tijd die het schopt tot hoofdpodium en dat aan kan. Samen met The Opposites zijn zij de enigen die dat nu kunnen. Het schijnt dat ze met nieuw en anders klinkend materiaal bezig zijn, daar ben ik heel benieuwd naar.

Bekijk een stukje Watskeburt?! op Pinkpop:

Last but not least: is je verder nog wat opgevallen op het festival?

Pinkpop is een traditioneel massief rockfestival, maar doet wel zijn best om te vernieuwen. Het was heel lang bier en friet, maar het festivalpubliek anno nu wil gezonder eten. Gelukkig staan ze daar nu voor open. Er was zelfs culinaire exotica in de vorm van gefrituurde krekels op stekels en loempia’s met meelwormen.

pinkpop

Een alternatief voor dat broodje kroket: meelwormloempia’s op Pinkpop. Foto NRC / Amanda Kuyper

pinkpop

De toegangspoort tot de Garden of Love op Pinkpop. Foto NRC / Amanda Kuyper

De Kalm Aan Laan blijft een leuk afgezonderd plekje. Daar had voor de tweede keer het Bonnefantenmuseum een Pinkpop-up museum met werk van Ed Templeton en Cedar Lewisohn. De Garden of Love, die er tien jaar geleden ook eens was, was er weer. Het is een leuk plekje met zitzakken rondom bomen, een plek om liefde te bezegelen met liefdesslotjes en waar beginnende singer-songwriters spelen.

pinkpop

Mensen loungen in de Garden of Love op Pinkpop. Foto NRC / Amanda Kuyper

Lees alle Pinkpopverslaggeving terug op nrc.nl/muziek: de muzikale tips, verslag van dag 1 en dag 2, de Periscope-livestreams en de Foo Fighters die afzegden door een beenbreuk.