Op Texel aangespoelde drenkeling was 22-jarige Syrische vluchteling

Het lichaam dat in oktober op Texel is aangespoeld, is van een 22-jarige man uit Syrië. Dat meldt de politie. Er wordt aangenomen dat hij vanuit Calais zwemmend het kanaal wilde oversteken.

Het lichaam is geïdentificeerd dankzij onderzoek van een Noorse journalist. Het onderzoek van de Nederlandse politie had in eerste instantie geen resultaat. Het lichaam van de onbekende spoelde aan op 27 oktober. In februari spoelde in Noorwegen ook een onbekend lichaam aan, in een wetsuit. Het bleek dat de twee lichamen een zelfde soort pak droegen, dat in oktober vorig jaar in Calais was verkocht. Maar er was met contant geld betaald, en de kopers waren onbekend.

Noorse journalist geïnteresseerd in verhaal

Een Noorse journalist van de krant Dagbladet ging daarop in april op bezoek bij de politie in Den Helder, uit interesse in het verhaal van de twee onbekende drenkelingen. Hij bezocht het strand bij De Koog op Texel, de plek waar het lichaam was aangespoeld.

De journalist ging ook naar Calais, waar hij met vluchtelingen en hulpverleners sprak, onder wie iemand die sinds zeven maanden een familielid miste: een 22-jarige Syrische vluchteling. Die man, een oom die in Engeland woont, had op 7 oktober voor het laatst telefonisch contact met zijn neef, die had gezegd:

“Ik ben in Calais op het strand en ik zie Engeland. Morgen ga ik proberen naar Engeland te komen.”

Een vergelijking van dna van de oom en de drenkeling die in Noorwegen was gevonden, gaf geen match. Maar het dna van de drenkeling die op Texel werd aangetroffen, kwam wél overeen met dna van de vader en moeder van de vermiste jongeman. De Noorse journalist had zijn ouders, die inmiddels in Jordanië bleken te wonen, opgespoord en dna verzameld. De identiteit van het in Noorwegen aangetroffen lichaam is nog niet bekend.

De doodsoorzaak van de Syrische vluchteling, volgens Dagblad van het Noorden Mouaz al-Balkhi genaamd, is waarschijnlijk verdrinking. Tien dagen nadat hij is aangespoeld, is hij in Den Burg begraven, als “Nomen Nescio”.