Omroepen houden toch meer macht dan de bedoeling was

Foto ANP / Koen van Weel

De verwachte doorbraak bij de publieke omroep laat nog even op zich wachten. De losse omroepen houden meer macht en krijgen toch meer ruimte op internet dan eerder de bedoeling was.

Het vijfjarenplan dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vandaag aan staatssecretaris Dekker (Media, VVD) heeft gestuurd, bevat nog weinig van de drieste vernieuwingsideeën die de NPO en Dekker met zijn adviesorgaan de Raad voor Cultuur eerder lieten horen. Zo mogen de omroepen alsnog hun eigen televisieprogramma’s tonen op hun eigen websites.

In het zogenoemde Concessiebeleidsplan 2016-2020 moet de NPO, het centrale bestuur in Hilversum dat onder meer de programmering van tv en radio bepaalt, aan het ministerie van OCW laten weten wat ze de komende jaren gaan doen. Dat leidt tot nieuwe prestatieafspraken tussen omroep en ministerie.

‘nieuwe tv-kijken’

De NPO wil de komende jaren anticiperen op het ‘nieuwe tv-kijken’: waar, wanneer en op welk apparaat we maar willen. Bijvoorbeeld: het Achtuurjournaal om 21.00 uur, onderweg op de smartphone.

Hoe de publieke omroep zijn kijkers, luisteraars en internetgebruikers dat het best kan bieden, is al jarenlang onderwerp van debat. De raad van bestuur van de NPO gelooft in een sterke centrale sturing. Zeker in een tijd waarin het kabinet bezuinigt op de omroep en de Ster minder reclame-inkomsten denkt binnen te gaan halen.

van bestuursorganisatie naar mediabedrijf

In een eerste versie van het vijfjarenplan dat twee maanden geleden uitlekte, trok de NPO veel macht naar zich toe. „We veranderen van een bestuursorganisatie in een mediabedrijf”, zei Hagoort naar verluidt vorige week op een personeelsbijeenkomst. Een ‘bedrijf’ als in: een centraal geleid en sterk financieel gedreven concern dat de concurrentie aan moet gaan met RTL, SBS, Netflix en YouTube.

Dat stuitte op grote, onoverkomelijke bezwaren van de omroepen. Zij vonden het Concessiebeleidsplan te rigide, te centralistisch. In de vandaag gepresenteerde versie van het Concessiebeleidsplan wordt de publieke omroep nu meer neergezet als een verband van losse omroepen, zoals onder meer de VPRO dat graag ziet.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad meer over het nieuwe meerjarenplan. Lees ook: Omroepen bezorgd over ‘groeiende inhoudelijke bemoeienis’ NPO