OM functioneert ‘aan de randen van zijn kunnen’

Foto ANP / Vifiphoto

Het Openbaar Ministerie heeft “de grenzen van zijn prestatievermogen” bereikt. In het vandaag verschenen jaarverslag over 2014 geeft de voorzitter van het college van procureurs-generaal Herman Bolhaar een “winstverwachting”, zoals hij het noemt.

Door de bezuinigingen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd, functioneert het OM “in alle opzichten aan de randen van zijn kunnen”, aldus de baas van de aanklagers. Het OM moet in 2018 een kwart van het budget hebben bezuinigd. In die omstandigheden kan er volgens Bolhaar niet worden verwacht dat de prestaties verder worden verbeterd.

Toegenomen dreiging

Het OM zegt dat er het afgelopen jaar door het hele land 1.130 criminele samenwerkingsverbanden werden aangepakt. Die misdaadgroepen hielden zich vooral bezig met mensenhandel, synthetische drugs en witwassen. Dat is een stijging van 113 procent ten opzichte van 2009 (531). “Daarmee is de doelstelling, een verdubbeling ten opzichte van 2009, ruim gehaald”.

Een van de onderwerpen die steeds meer aandacht vraagt van het OM is de “toegenomen dreiging van radicalisering en terrorisme”. Volgens justitie waren “tientallen Nederlandse burgers” bereid af te reizen naar het door IS uitgeroepen ‘kalifaat’ in Irak en Syrië. “Zij willen daar deelnemen aan de gewapende strijd. Dit betekent een directe bedreiging voor de burgers uit die landen, maar ook voor de Nederlandse militairen die in deze gebieden aanwezig zijn”. Het OM zegt ook dat er “het substantiële risico is van een aanslag door geradicaliseerden in Nederland”. In 2014 waren er 54 onderzoeken op het terrein van radicalisering met ongeveer 90 verdachten.

Vorig jaar werden zeven ervaren officieren van justitie extra ingezet voor de aanpak van radicalisering. Dit jaar zal die capaciteit verder worden uitgebreid, aldus het OM.