Guus Hiddink wil vervroegd plaats maken voor Blind

Foto KOEN VAN WEEL/ANP

Bondscoach Guus Hiddink overweegt een stap terug te doen bij het Nederlands elftal, om plaats te maken voor assistent Danny Blind. Zelf zou de 68-jarige Achterhoeker na de zomer verder willen in een rol als supervisor. In dat geval leidt Blind Oranje begin september als bondscoach bij de belangrijke EK-kwalificatieduels begin september tegen IJsland (thuis) en Turkije (uit).

„Ik heb mijn ideeën over een rol als senior-coach”, zegt Hiddink vanmorgen in De Telegraaf. De komende weken wil hij met de KNVB overleggen over een stap terug ten faveure van Blind. „Daar kan ik binnen een uurtje uit zijn.”

De KNVB staat open voor een vervroegde coachwissel. „Het is de constructie zoals we zijn overeengekomen toen we met elkaar in zee zijn gegaan”, reageerde directeur betaald voetbal Bert van Oostveen. „Als Hiddink en Blind daar klaar voor zijn, dan is ook voor de KNVB de tijd rijp.”

Hiddink volgde na het WK van afgelopen zomer Louis van Gaal op, nadat hij zichzelf ten koste van Ronald Koeman kandidaat had gesteld. Bij zijn aanstelling kondigde de KNVB aan dat Hiddink na het EK van 2016 plaats zou maken voor assistent-coach Blind. Al tijdens de tegenvallende reeks EK-kwalificatieduels speculeerde de bondscoach zelf over een vervroegd terugtreden. Na de 2-0 winst van afgelopen vrijdag in Letland oppert Hiddink nu een vervroegde wissel met Blind. „Die mogelijkheid bestaat inderdaad.”