Janneke Vreugdenhil. Koken met kruiden en bloemen

Laatst schreef ik voor de Lux-bijlage van NRC een stuk over koken met bloemen. Daarin kwam Koken met kruiden met bloemen van Pip McCormac al even voorbij. Omdat dit de tijd van het jaar is om volop te oogsten uit eigen tuin of van balkon, leek het me aardig om het boek hier in deze rubriek nog eens wat uitgebreider te behandelen.

McCormac werkt als lifestyle redacteur in de (Britse) bladenwereld en dat merk je aan zijn boek. Ten eerste ziet het er erg feel good uit, met een oogstrelende coverfoto, en ook binnenin zijn de recepten volgens de laatste trends in de foodfotografie geïllustreerd – lees: veelal van bovenaf en met natuurlijk licht. Ten tweede maakte hij er geen dikke, allesomvattende encyclopedie van, maar een opgewekt overzichtelijk en toegankelijk bundeltje met korte zaai- en oogsttips en vrij simpele recepten. Je kunt er als beginneling zo mee aan de slag.

Wat ook meehelpt aan die laagdrempeligheid is dat de auteur zichzelf niet voordoet als De Grote Expert. Zijn fascinatie voor kruiden begon ooit, zo vertelt hij in zijn voorwoord, met basilicum. Hij zette als student een supermarktbasilicumplant in zijn vensterbank en ontdekte hoe lekker de blaadjes smaken in een kaastosti, in tomatensaus en bij schelpdieren. Al snel begon hij het kruid te koesteren als een teken van beschaving, ‘het bewijs dat deze jongen niet langer tot de blikvoer bunkerende doorsnee-studenten behoorde’.

Gekoesterd of niet, soms vergat McCormac ‘Basil’ – zoals hij zijn plantje was gaan noemen – water te geven, waarop de blaadjes natuurlijk onmiddellijk slap gingen hangen en dreigden te verdorren. Maar dan bleek een plens koud water voldoende om Basil opnieuw tot leven te wekken „en zijn gronderige aroma weer door de flat te laten zweven.” Enfin, u hoort het, het is een lichtvoetig boek. De belangrijkste boodschap luidt: kruiden en eetbare bloemen kweken is niet moeilijk, en ermee koken al helemaal niet.

Voor komende week heb ik een mix van bloemige en kruidige recepten uitgekozen. Muffins met vlierbloesemsiroop en tijm, gepocheerde zalm met citroen en kervel. Donderdag een spannend recept voor gin met dille en komkommer. Die moet een nacht in de koelkast en daarmee kunt u dan mooi vrijdag de week uitluiden. Artisjokken met botersaus en Oostindische kersbloemen lijkt me dan, tot slot, een mooi weekendrecept.