Gedroomde opvolgster Swiss Miss

Zwitsers talent Belinda Bencic verliest finale; landgenote Martina Hingis inspireerde haar

De Zwitserse Belinda Bencic verloor gisteren de finale in Rosmalen van de Italiaanse Camila Giorgi (7-5 en 6-3). „Martina Hingis was mijn grote idool. Maar ik ben Belinda Bencic en ga mijn eigen weg.”
De Zwitserse Belinda Bencic verloor gisteren de finale in Rosmalen van de Italiaanse Camila Giorgi (7-5 en 6-3). „Martina Hingis was mijn grote idool. Maar ik ben Belinda Bencic en ga mijn eigen weg.” Foto KOEN SUYK/EPA

In een verlaten ruimte trapt Belinda Bencic op de pedalen van een hometrainer. Haar paardenstaart beweegt mee op het ritme van haar benen deze zondagmiddag, een klein half uur na de verloren finale van het grastoernooi van Rosmalen tegen Camila Giorgi (7-5 en 6-3). De achttienjarige Zwitserse tennisster wil even alleen zijn, want de teleurstelling is groot.

Bencic geldt in het internationale vrouwentennis als een groot talent. Ze won de jeugdtoernooien van Wimbledon en Roland Garros en stond bovendien vorig jaar in de kwartfinale van de US Open – bij de senioren.

Met Roger Federer en Stanislas Wawrinka heeft Zwitserland enkele toptennissers in de gelederen. Maar voordat zij furore maakten, wisten de ouders van Bencic al dat hun dochter ook een grote moest en zou worden.

Slowaakse ouders

Anderhalve maand voor de geboorte van Bencic in 1997, won de Zwitserse Martina Hingis op zestienjarige leeftijd de Australian Open. Haar Slowaakse ouders raakten geïnspireerd en zetten de kleine Belinda al vroeg op de tennisbaan.

Nu maakt de wereld, en afgelopen week ook Nederland, kennis met de gedroomde opvolgster van Swiss Miss Martina Hingis. Bencic is inmiddels opgeklommen naar de 33ste plaats op de wereldranglijst. Onder toeziend oog van haar vader Ivan worstelt ze in Rosmalen met de Italiaanse Giorgi, die in de halve finale te sterk was voor Kiki Bertens en in de tweede ronde voor Michaëlla Krajicek.

Vader Ivan – met witte polo, witte cap en een zonnebril – leeft in de spelersbox mee met zijn dochter. Natuurlijk wrijft hij regelmatig van frustratie over zijn grijze stoppelbaard, maar hij ziet enkele fraaie rally’s. Bencic is een echte ‘kuitenbijter’. Ze geeft niet op en wil geen bal laten lopen. Uiteindelijk lukt het haar niet om haar eerste WTA-toernooi te winnen. De Italiaanse lukt dat wel.

Terwijl Giorgi de pers te woord staat in Rosmalen trapt Bencic haar teleurstelling weg op de hometrainer. Achter haar staan allerlei fraaie bolides in rijen opgesteld in de hal van Autotron. De tiener heeft er geen oog voor. Ze kijkt naar de grond. Wat had ze graag haar eerste echte toernooizege geboekt. „Camila Giorgi heeft verdiend gewonnen”, mompelt ze. „Ze slaat echt heel hard, maar het was voor mij een goede voorbereiding op Wimbledon.”

Want dat is uiteindelijk haar doel. Net als Hingis wil ook Bencic Zwitserland trots maken op Wimbledon. Het land verwacht het min of meer van haar. De gelijkenissen tussen de nieuwe Swiss Miss en de oude zijn namelijk verbluffend. Beide tennissters groeiden op in het Zwitserse kanton Sankt Gallen. Hingis’ moeder, Melanie Molitor, coachte haar dochter naar alle grote successen. Al snel maakte ze daarna kennis met dat nieuwe grote talent.

Bencic was vier jaar. Ze kwam op de tennisschool van Melanie Molitor en vond het spelletje geweldig. Het begon steeds meer te prikkelen bij Bencic. De liefde voor tennis groeide.

De ouders van Bencic, net als die van Hingis met een Slowaakse achtergrond, regelden daarom een financier om haar talent verder te ontplooien. Haar wedstrijden speelde ze vaak tegen veel oudere meisjes. Vader Ivan, voormalig Slowaaks ijshockeyprof, vond dit juist goed. Daar zou ze hard van worden.

Bencic vertelt dat ze natuurlijk vaak verloor, maar dat haar dat niet uitmaakte. Het doel was destijds altijd om per set twee games te winnen. Als dat lukte, zei ze na de wedstrijd tegen haar opponent dat ze gewonnen had. Die ontkende natuurlijk, maar Bencic werd er mentaal sterker van. Al was het dan maar mentaal.

Roger Federer

Ze trainde steeds vaker met Molitor. Nu is het wachten op haar eerste grote succes. Of de druk van buitenaf groter wordt door alle vergelijkingen met Swiss Miss? „Martina Hingis was mijn grote idool”, zegt ze. „Maar ik ben Belinda Bencic en ga mijn eigen weg. Ik wil mezelf blijven verbeteren. Dat is deze week in Rosmalen zeker gelukt. Ik hou er veel vertrouwen aan over, want het was een goede week voor mij.”

Een stukje verderop zit haar vader aan een tafel te eten. Hij zegt niks. Misschien zal het hem troosten dat ook landgenoot Roger Federer vóór zijn hoogtijdagen tweemaal in Rosmalen actief was. Hij haalde in 2001 de halve finale en een jaar later de kwartfinale. Daarna volgden zeventien grandslamtitels. De tot nu toe enige echte Swiss Miss kwam tot vijf grandslamszeges.

Het enige wat Ivan Bencic nu hoopt is dat zijn dochter doortrapt. Het vliegtuig naar Birmingham staat namelijk al te wachten. Daar start ze vandaag haar volgende toernooi, op weg naar Wimbledon.