Facebook voor de rechter in België

De Belgische Privacycommissie spant een kort geding aan tegen Facebook vanwege de manier waarop het socialemedianetwerk leden en niet-leden volgt. De rechtszaak komt donderdag in Brussel voor de rechter, schreef De Morgen gisteren.

De commissie stelt dat het netwerk zowel Belgische als Europese privacywetgeving schendt. Het eiste vorige maand openheid van Facebook over zijn activiteiten, maar het bedrijf zei dat het geen transparantie hoefde te geven omdat het „de Belgische wetgeving en het gezag van de commissie niet erkende”. Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Belgische Privacycommissie: „Zelfs mensen die uitdrukkelijk aangeven dat ze niet gevolgd willen worden, worden toch gevolgd. Facebook slaat op welke websites surfers bezoeken zonder dat die dat weten en treedt zo de privacywetgeving met de voeten.”

De commissie beroept zich op onderzoek van onder andere de Vrije Universiteit Brussel en de Katholieke Universiteit Leuven. De privacywaakhond had meerdere ontmoetingen met vertegenwoordigers van Facebook, maar zag zich toch genoodzaakt het kort geding aan te spannen.

Het is de eerste keer dat een Europese privacycommissie Facebook voor de rechtbank daagt. Afhankelijk van hoe de zaak zal aflopen kan deze precedenten scheppen.

Facebook heeft de privacywaakhond verzocht de gerechtelijke stappen te staken zodat er verder onderhandeld kan worden, maar Debeuckelaere liet weten daar geen oren naar te hebben.