‘Explosieven gevonden en negen mensen gearresteerd in Hongkong’

Een demonstrant in Hongkong steekt een middelvinger op naar de politie, december 2014.
Een demonstrant in Hongkong steekt een middelvinger op naar de politie, december 2014. EPA / Jerome Favre

De politie van Hongkong heeft explosieven ingenomen en negen leden van een radicale politieke groep gearresteerd. Dat schrijven lokale media, meldt persbureau Reuters. Deze week staat daar een belangrijke stemming over een politieke hervorming op de agenda.

Het is niet duidelijk of de arrestaties iets te maken hebben met de stemming. Een woordvoerder van de politie wilde tegenover persbureau Reuters niets bevestigen en geen verklaring afgeven.

Het zou gaan om het soort explosieven dat eerder is gebruikt door aanslagplegers in Londen en Israël. Ook zijn chemische stoffen ingenomen die kunnen worden gebruikt voor explosieven en luchtdrukgeweren.

Stemming over stemming in 2017

Bestuurders stemmen eind deze week over de manier waarop de stad haar leider kiest in 2017. Beijing wil dat er wordt gestemd op gescreende, pro-Beijing kandidaten. Maar sommige bestuurders van Hongkong hebben gezegd niet te zullen deelnemen aan zo’n soort verkiezing vanwege het gebrek aan democratie.

Vanwege de verkiezing van 2017 gingen vorig jaar meer dan 100.000 mensen de straat op. Het was de grootste onrust in Hongkong sinds het Verenigd Koninkrijk de regio in 1997 overdroeg aan China. Hongkong is een administratieve regio van China, met gedeeltelijke democratie (in tegenstelling tot in China zelf). De demonstranten willen dat dit volledige democratie wordt.