Er wordt veel verwacht van de nieuwe Swiss Miss

Belinda Bencic (18) geldt als een groot talent. De Zwitserse tennisster is de gedroomde opvolgster van Martina Hingis. Gisteren verloor Bencic de finale van het grastoernooi van Rosmalen van Camila Giorgi.

Weliswaar verloor de 18-jarige Zwitserse Belinda Bencic de finale van Rosmalen, haar talent is onmiskenbaar. FOTO Ermindo Armino/AP
Weliswaar verloor de 18-jarige Zwitserse Belinda Bencic de finale van Rosmalen, haar talent is onmiskenbaar. FOTO Ermindo Armino/AP

In een verlaten ruimte trapt Belinda Bencic op de pedalen van een hometrainer. Haar paardenstaart beweegt mee op het ritme van haar benen deze zondagmiddag, een klein half uur na de verloren finale van het grastoernooi van Rosmalen tegen Camila Giorgi (7-5, 6-3). De 18-jarige Zwitserse wil even alleen zijn, want de teleurstelling is groot.

Bencic geldt in het internationale vrouwentennis als een groot talent. Ze won het jeugdtoernooi van Wimbledon en Roland Garros en stond vorig jaar in de kwartfinale van de US Open. Met Roger Federer en Stanislas Wawrinka heeft Zwitserland enkele toptennissers in de gelederen. Maar voordat zij furore maakten, wisten de ouders van Bencic al dat hun dochter ook een grote moest en zou worden.

Anderhalve maand voor de geboorte van Bencic in 1997, won de Zwitserse Martina Hingis op 16-jarige leeftijd de Australian Open. Haar Slowaakse ouders raakten geïnspireerd en zetten de kleine Belinda al vroeg op de tennisbaan.

Nummer 33 van de wereld

Nu maakt de wereld kennis met de gedroomde opvolgster van Swiss Miss Martina Hingis. Bencic is inmiddels de nummer 33 van de wereldranglijst. Onder toeziend oog van haar vader Ivan worstelt ze in Rosmalen met de Italiaanse Giorgi. Vader Ivan leeft in de spelersbox mee met zijn dochter. Natuurlijk wrijft hij regelmatig van frustratie over zijn grijze stoppelbaard, maar hij ziet enkele fraaie rally’s. Bencic is een echte ‘kuitenbijter’. Ze geeft niet op en wil geen bal laten lopen. Uiteindelijk lukt het niet om haar eerste WTA-toernooi te winnen. Giorgi flikt dat wel.

Terwijl de Italiaanse de pers te woord staat in Rosmalen trapt Bencic haar teleurstelling weg op de hometrainer. Achter haar staan allerlei fraaie bolides in rijen opgesteld in de hal van Autotron. De tiener heeft er geen oog voor. Ze kijkt naar de grond. Wat had ze graag haar eerste echte toernooizege geboekt. „Camila Giorgi heeft verdiend gewonnen”, mompelt ze. „Ze slaat heel hard, maar het was voor mij een goede voorbereiding op Wimbledon.”

Want dat is uiteindelijk haar doel. Net als Hingis wil ook Bencic Zwitserland trots maken op Wimbledon. Het land verwacht het min of meer van haar. De gelijkenissen tussen de nieuwe Swiss Miss en de oude zijn namelijk verbluffend. Beide tennissters groeiden op in het Zwitserse kanton Sankt Gallen. Hingis’ moeder, Melanie Molitor, coachte haar dochter naar alle grote successen. Al snel maakte ze daarna kennis met dat nieuwe grote talent.

Bencic was vier jaar. Ze kwam op de tennisschool van Melanie Molitor en vond het spelletje geweldig. Het begon steeds meer te trekken. De liefde voor tennis groeide. De ouders van Bencic, net als die van Hingis met een Slowaakse achtergrond, regelden een financier om haar talent verder te ontplooien. Haar wedstrijden speelde ze vaak tegen veel oudere meisjes.

Op weg naar Wimbledon

Bencic vertelt dat ze natuurlijk vaak verloor, maar dat haar dat niet uitmaakte. Het doel was altijd om per set twee games te winnen. Als dat lukte, zei ze na de wedstrijd tegen haar opponent dat ze gewonnen had. Die ontkende natuurlijk, maar Bencic werd er mentaal sterker van.

Ze trainde steeds vaker met Molitor. Nu is het wachten op haar eerste grote succes. Of de druk van buitenaf groter wordt door alle vergelijkingen met Swiss Miss? „Hingis was mijn grote idool”, zegt ze. „Maar ik ben Belinda Bencic en ga mijn eigen weg. Ik wil mezelf blijven verbeteren. Dat is deze week in Rosmalen zeker gelukt. ”

Een stukje verderop zit haar vader aan een tafel te eten. Hij zegt niks. Misschien zal het hem troosten dat ook landgenoot Roger Federer vóór zijn hoogtijdagen tweemaal in Rosmalen actief was. Hij haalde in 2001 de halve finale en een jaar later de kwartfinale. Daarna volgden zeventien grandslamtitels.

Het enige wat Ivan Bencic nu hoopt is dat zijn dochter doortrapt. Het vliegtuig naar Birmingham staat namelijk al te wachten. Daar start ze vandaag haar volgende toernooi, op weg naar Wimbledon.