Efficiënte jonge musical over Vietnam

Morgen gaan de mariniers naar Vietnam, anno 1963, en vanavond vieren ze nog één keer feest – al was het maar om van hun maagdelijkheid af te komen. Dat is de musical Dogfight, eerder op kleine schaal gespeeld in Londen en New York, en nu ook te zien in het Nederlandse off Broadway-theater M-Lab. Met songs van de jonge Amerikaanse musicalmakers Benj Pasek en Justin Paul, die soms aan de rocksound van Hair doen denken, in een soepele vertaling van Allard Blom.

Een ietwat grimmige show is het, omdat wij intussen allang weten welke tragedie die mariniers in Vietnam te wachten stond – in plaats van de „adviserende taak” die ze dachten te gaan vervullen. En een beetje voorspelbaar ook, want dat er tijdens die laatste avond een liefdesverhaaltje opbloeit, spreekt vanzelf. Dat kan in deze omstandigheden natuurlijk niet met een happy end eindigen.

In de strakke regie van Benno Hoogveld presenteert M-Lab een efficiënt geënsceneerde productie, gespeeld door tien musicalstagiaires die tot de besten van hun lichting worden gerekend. Allen zijn ze energiek, gespierd en gedisciplineerd. Maar de meeste aandacht gaat uiteraard uit naar Eline de Jong en Jeffrey Italiaander als het liefdesstel – sterk ingeleefd en expressief. De komende seizoenen zullen ze vast en zeker ook in het reguliere musicalcircuit emplooi vinden.