#DvdW: Dit 60 jaar oude Indiëboek was een Amerikaanse bestseller

Voor zijn ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur’ bekijkt Pieter Steinz dagelijks wat er actueel is in boekenland. Vandaag aandacht voor een Indieboek dat zestig jaar geleden verscheen en niet alleen een aantal weken in de Amerikaanse bestsellertoptien stond, maar ook door The New York Times werd verkozen tot een van de boeken van het jaar.

Voor zijn ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur’ bekijkt Pieter Steinz dagelijks wat er actueel is in boekenland. Vandaag aandacht voor een Indieboek dat zestig jaar geleden verscheen en niet alleen een aantal weken in de Amerikaanse bestsellertoptien stond, maar ook door The New York Times werd verkozen tot een van de boeken van het jaar.

Weinig schrijvers zullen zo lang hebben gewacht met debuteren als Maria Dermoût (1888-1962), die na een leven als moeder en rechtersvrouw op 63-jarige leeftijd haar eerste roman publiceerde. In Nog pas dermout-ten-thousandgisteren (1951), het verhaal van een eenzaam meisje in een paradijselijke omgeving, putte Dermoût net als in haar latere werk uit haar herinneringen aan Nederlands-Indië, waar ze als dochter van een suikerfabrikant geboren was, en waar ze tot 1933 het grootste gedeelte van haar leven had gewoond.

Nostalgisch, laat staan zoetelijk, werden haar verhalen nooit. Hoewel ze in de eerste plaats gaan over schoonheid en troost, wemelen ze van wreedheid, moord en doodslag. Dat is deels verklaarbaar doordat Dermoût voor bundels als Spel van tifa-gongs(1956) en De kist (1958) gebruikmaakte van verhalen uit de Indische orale traditie.

De combinatie van oosterse filosofie en vertelmethoden met westerse stijlmiddelen als flashbacks en vooruitwijzingen geeft Dermoûts verhalen een mysterieuze eigen sfeer, die het mooist tot zijn recht komt in de wereldberoemde raamvertelling De tienduizend dingen (1955), waarin onder meer een moeder in het reine komt met de gewelddadige dood van haar zoon.

Voor meer afleveringen van deze ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur, zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.