Drie agenten gedood in Tunesië bij confrontatie met militanten

Drie Tunesische agenten zijn omgekomen tijdens een confrontatie met islamitische militanten, bij de stad Sidi Bouzid. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van het staatspersbureau.

Drie Tunesische agenten zijn omgekomen tijdens een confrontatie met islamitische militanten, in de buurt van de stad Sidi Bouzid. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van het staatspersbureau.

Twee agenten werden gedood bij een aanval op een checkpoint; een derde tijdens een gevecht daarna. Een islamitische militant is gedood, een ander gevangengenomen.

Tunesië heeft de campagne tegen jihadisten opgevoerd sinds gewapende mannen in maart buitenlandse toeristen doodden bij een aanslag op het Bardo-museum in hoofdstad Tunis. Daarbij kwamen 23 mensen om, onder wie zeventien toeristen. De verantwoordelijkheid voor die aanval is niet opgeëist. In Tunesië zijn verschillende gewapende groepen actief.

De aanslag op het museum was de dodelijkste in Tunesië sinds 2002, toen 21 doden vielen bij een bomaanslag van Al-Qaeda op een synagoge op het eiland Djerba. Tunesië stond juist bekend als het succesverhaal van de Arabische Lente. Mensen hebben meer vrijheid. Maar dat gold ook voor extremistische islamitische groeperingen, die na de val van Ben Ali niet meer actief werden onderdrukt, schreef NRC Handelsblad eerder (€):

“De enorme werkloosheid en uitzichtloosheid creëerden bovendien een vruchtbare voedingsbodem voor radicale groeperingen. Volgens onderzoek zijn veel van de jihadisten afgestudeerd aan een universiteit. De geronselde strijders reizen gemakkelijk naar buurland Libië om daar training te krijgen. In de Libische burgeroorlog strijden talloze terroristische groeperingen, waaronder inmiddels ook de Islamitische Staat (IS).”