Doden bij twee zelfmoordaanslagen in Tsjaad

Bij twee zelfmoordaanslagen in de Tsjadische hoofdstad N’Djamena zijn tientallen doden gevallen. De regering meldt dat er 34 dodelijke slachtoffers zijn, melden persbureaus Reuters en AP.

Een foto, verspreid door het Franse leger, van een Tsjadische soldaat in een militair vliegtuig in N'Djamena
Een foto, verspreid door het Franse leger, van een Tsjadische soldaat in een militair vliegtuig in N'Djamena Foto EPA / Nicolas Vissac

Bij twee zelfmoordaanslagen in de Tsjadische hoofdstad N’Djamena zijn tientallen doden gevallen. De regering meldt dat er 34 dodelijke slachtoffers zijn, melden persbureaus Reuters en AP.

Een van de aanslagen vond plaats bij een politieacademie. De acties zijn niet opgeëist, maar gevreesd wordt dat ze het werk zijn van Boko Haram. De Nigeriaanse terreurgroep heeft al eerder gedreigd met aanvallen in Tsjaad vanwege betrokkenheid van het land bij de regionale strijdmacht tegen Boko Haram.

Op 13 februari voerde Boko Haram voor het eerst aanslagen uit in Tsjaad. Bij de aanval in het dorp Ngouboua aan de oever van het Tsjaadmeer dat beide landen scheidt, kwamen vier mensen om. Onder hen waren twee Boko Haramstrijders, een militair en een burger.

Het sterke Tsjaad

Het leger van Tsjaad begon begin februari na dagenlange beschietingen vanuit de lucht met een grondoffensief in het noordoosten van Nigeria, gericht op het vernietigen van bases van de islamitische terreurbeweging. De Nigeriaanse regering in Abuja moest de buitenlandse interventie knarsetandend toestaan, schreef buitenlandredacteur Wim Brummelman toen (€). De regering van toenmalig president Goodluck Jonathan was namelijk drukker met de verkiezingen dan met het verslaan van Boko Haram.

De verkiezingen werden gewonnen door Muhammadu Buhari. Hij sloot vorige week met Tsjaad en Niger een akkoord over de oprichting van een regionale troepenmacht. De leiders van de landen spraken af dat het hoofdkwartier wordt gevestigd in N’Djamena. Samenwerking kwam tot dusver nooit van de grond. De regionale krijgsmacht moet op 30 juli operationeel zijn.

Frans commandocentrum

De Tsjadische resident Idriss Déby is al jaren aan de macht en overleefde meerdere gewapende rebellieën, de laatste in februari 2008 met Franse steun, schreef Brummelman.

Twee jaar geleden deed Déby iets terug. Hij stuurde 1.200 infanteristen en 800 man ondersteunend personeel naar het noorden van Mali om Frankrijk te helpen de opmars daar van terreurgroepen vanuit de Sahel te stoppen. Tot grote waardering van Parijs vochten de Tsjadische militairen in de voorste linies. Vorig jaar besloot Frankrijk het regionale commandocentrum van zijn militaire antiterreuroperatie Barkhane (Sikkelduin) in N’Djamena te vestigen.