The Race

Voorafgaand aan de sprintfinale van de Olympische Spelen van 1988 in Seoel was de strijd tussen Ben Johnson en zijn aartsrivaal Carl Lewis het verhaal van de race. Het draaide om Carl en Ben, dat wisten de andere finalisten van het koningsnummer ook. Ze wisten echter nog niet dat ze onderdeel zouden worden van de meest controversiële sprintfinale ooit. Met een tijd van 9.79 seconden liep Johnson een nieuw wereldrecord op de 100 meter. Canada vierde feest. Toen een journalist na afloop aan Johnson vroeg wat hij belangrijker vond, het wereldrecord of de gouden plak, twijfelde hij niet: „De gouden medaille. Want die kan niemand van je afpakken.” Drie dagen later was hij de medaille kwijt. Johnson werd betrapt op het gebruik van anabole steroïden en Lewis werd de winnaar. In de jaren daarna werden zes van de acht finalisten in Seoel in verband gebracht met doping. Documentairemaker Daniel Gordon kreeg voor zijn film The Race (2012) Johnson, Lewis en de andere finalisten voor de camera om hun verhaal te vertellen. Daarnaast vertellen trainers, dopingcontroleurs en andere betrokkenen over hun ervaringen voor en na die ‘vuile’ finale.