Kijk uit

Dit zijn de gevaarlijkste beroepen

Foto Reuters

Dodelijk bekneld in een kettingtransportbaan, een steekvlam in je gezicht of overreden worden door een vorkheftruck: het lijken scenario’s uit de film Final Destination 6, maar zulke ernstige bedrijfsongevallen gebeuren regelmatig. Uit recente cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat blijkt dat in 2012 ruim 3.500 mensen in de EU overleden aan hun werk. Door dit soort ongelukken.

De bouw is het gevaarlijkst. Maar ook de handel, administratief werk en het onderwijs zijn niet volkomen veilig.

In Nederland valt het, in vergelijking tot de rest van Europa, redelijk mee. In 2013 overleden 74 mensen na een ongeluk op het werk. Dat is per 100.000 werknemers het minste in de hele EU.

 

De meeste doden vielen in Nederland onder 45- tot 54-jarigen, en tussen 2010 en 2013 waren dat in 96 procent van de gevallen mannen. Dat heeft er vast iets mee te maken dat ook hier de bouw gevaarlijk is, en dat juist daar veel mannen werken.

Vallende of bewegende objecten, beknelling of een val zorgen voor de meeste slachtoffers. Maar ook vergiftiging of “slachtoffer van menselijke agressie” komt voor. Oppassen dus, achter dat bureau.