Cultuur

Zo mooi kan iets treurigs zijn

De Golf van Mexico na de ramp met de BP Deepwater Horizon.
De Golf van Mexico na de ramp met de BP Deepwater Horizon. Foto J Henry Fair

Je zou ze zo als abstracte kunst aan de muur van je kantoor kunnen tegenkomen, deze beelden. Met een bordje Zonder Titel No. 23.

Maar wat er op de foto’s staat, is verre van abstract. Bizar wel. Het zijn namelijk de verregaande gevolgen van onze industrie. Olierampen, grondstoffendelving en afvalwaterlozing hebben onbedoeld esthetische bijeffecten.

Fotograaf en milieuactivist J. Henry Fair maakt luchtfoto’s van gebieden die je normaal niet zo snel ziet. Zoals hij zegt tegen fotovakblad Pf: “De dingen die ik wil fotograferen zijn vaak verborgen uit het zicht of bevinden zich op afgelegen plaatsen. In een vliegtuig kan ik over de hoogste hekken kijken, grote afstanden overbruggen en zie ik wat voor de meeste mensen is afgeschermd.”

De expositie Hand of Man van J. Henry Fair is nog tot 1 augustus 2015 te zien bij de Eduard Planting Gallery in Amsterdam.