De dierentuin loopt leeg

Foto BESO GULASHVILI/AFP
Foto BESO GULASHVILI/AFP

Dit nijlpaard sjokt door de straten van Tbilisi, sinds een overstroming hem zaterdagnacht uit zijn verblijf heeft bevrijd. De rivier Vere, die dwars door de Georgische hoofdstad loopt, is dit weekend buiten zijn oevers getreden. Door de zware overstromingen zijn dieren in de nacht van zaterdag op zondag ontsnapt uit de plaatselijke dierentuin.

Ten minste vijf tijgers, leeuwen, een nijlpaard, beren, wolven en apen liepen na hun ontsnapping over straten en pleinen. De autoriteiten vroegen inwoners binnen te blijven. Een aantal dieren is gevangengenomen, maar het is niet duidelijk hoeveel dieren er in totaal zijn ontsnapt. Het nijlpaard, dat bekendstaat als zeer agressief en dat sneller kan rennen dan een mens, is ingerekend met hulp van een verdovingsgeweer.

Tbilisi telt circa 1,1 miljoen inwoners. Door het natuurgeweld zijn minstens twaalf mensen omgekomen volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken. Reddingsteams probeerden mensen uit het water te halen. Er worden volgens burgemeester Davit Narmania zeker twee mensen vermist. Een aantal mensen is met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Bewoners maakten zich gisteravond zorgen, omdat bij het vallen van de avond niet alle dieren waren ingerekend. De ontsnapte dieren zijn niet gevoed en dus hongerig. Er zijn ook dode dieren gevonden. Volgens de dierentuin zijn de karkassen van zes wolven, een leeuw en een beer gezien.