‘Belmokhtar gedood bij luchtaanval in Libië’

Mokhtar Belmokhtar op archiefbeeld.
Mokhtar Belmokhtar op archiefbeeld. Foto Reuters / Belmokhtar Brigade

De Algerijnse terroristenleider Mokhtar Belmokhtar zou dit weekend zijn gedood. Volgens de Libische regering kwam hij om bij gerichte Amerikaanse luchtaanvallen. Een Amerikaanse functionaris bevestigt tegenover persbureau AP dat de VS twee F-15’s hebben ingezet in het oosten van Libië. De dood van de beruchte terroristenleider, bijnaam ‘the uncatchable’, is nog niet door de Amerikanen bevestigd.

Belmokhtar was leider van de terroristengroep ‘Ondertekenaars in bloed’, die de gijzelingsacie in het Algerijnse gascomplex uitvoerde waarbij 81 doden vielen. De dood van Belmokhtar is al vaker gemeld. In maart 2013 bijvoorbeeld. Het Malinese leger meldde toen dat hij was gedood tijdens een aanval op een basis van islamitische rebellen in Mali. Frankrijk kon de dood van de Al-Qaeda-leider gisteren echter niet bevestigen.

Mobiel in de woestijn

De Algerijn trok op 19-jarige naar Afghanistan, waar hij zich aansloot bij Al-Qaeda. Hij keerde terug naar Algerije voor de gewelddadige strijd na de militaire coup van 1992. Daarbij verloor hij zijn linkeroog, wat hem zijn andere bijnaam. de ‘eenogige’, opleverde. Hij was lid van verschillende extremistische moslimgroepen, waaronder Al-Qaeda-in de-Islamitische-Maghreb. Dat was in feite een nieuwe merknaam voor wat eerder de Salafistische Groep voor Prediking en Strijd (GSPC) was, een groep die zich richtte op militaire en buitenlandse doelen. Zijn strijd financierde Belmokhtar met ontvoeringen en smokkel – wat hem de derde bijnaam ‘Mister Marlboro’ opleverde.

In 2012 splitste Belmokhtar zich af en werd zelfstandig terroristenleider, naar verluidt omdat hij de bevelen van hogergeplaatsten niet wilde opvolgen. Hij trok voortdurend met kleine mobiele groepen door de woestijn, waardoor hij ongrijpbaar leek.