Bekende activiste uit de VS stapt op na leugen over afkomst

Rachel Dolezal, in het midden (archieffoto uit januari).
Rachel Dolezal, in het midden (archieffoto uit januari). Foto Tyler Tjomsland / The Spokesman-Review / AP

De blanke Rachel Dolezal, woordvoerder van burgerrechtenorganisatie National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) die zich inzet voor het welzijn van niet-blanke Amerikanen in Spokane (Washington), heeft haar vertrek aangekondigd. Vorige week werd bekend dat Dolezal zich tijdenlang voordeed als Afro-Amerikaanse. “Gezien de huidige controverse is een scheiding tussen privé- en zakelijke aangelegenheden in het belang van de NAACP”, schrijft Dolezal in een brief.

Dolezal verscheen sinds de rellen in Ferguson regelmatig in de Amerikaanse en internationale pers. Ze was buitengewoon kritisch over hypocrisie onder blanke Amerikanen. De afgelopen maanden haalde ze vaak het nieuws omdat ze doodsbedreigingen en racistische brieven ontving. Maar vorige week bleek dat Dolezal helemaal niet zwart was. Haar ouders zijn niet de Afro-Amerikanen op een foto die ze vaak toonde. Haar echte moeder, Ruthanne Dolezal, liet weten dat haar dochter al jarenlang loog over haar identiteit.

ras: een gevoelig thema

De leugen van Rachel Dolezal raakt aan een gevoelig thema in de VS, schrijft NRC-correspondent Guus Valk op nrc.nl:

Ras is door de historische context van slavernij en segregatie een zelden besproken onderwerp, zeker tussen blank en zwart. Tegelijkertijd is het alom aanwezig. Amerikanen moeten hun ras invullen op officiële documenten. Toen Dolezal benoemd werd in de Raad van Toezicht voor de politie van de gemeente Spokane, vulde ze in dat ze blank, zwart en Indiaans bloed heeft.

Bekijk de video waarin Dolezal gevraagd wordt naar haar etniciteit (vanaf 8.15).