Banken zetten omnummertool voor IBAN-nummers toch weer online

Informatie over het IBAN op een website.
Informatie over het IBAN op een website. Foto ANP / Lex van Lieshout

Banken hebben hun gezamenlijke omnummertool voor IBAN-bankrekeningnummers weer online gezet. Het officiële hulpmiddel werd in april uit de lucht gehaald vanwege de hoge kosten, waarna consumenten waren aangewezen op soms onbetrouwbare sites.

Sommige klanten kwamen bij het opzoeken van de langere, internationale versie van hun bankrekeningnummer terecht op frauduleuze sites. In plaats van het eigen IBAN-nummer, kregen ze een nummer te zien dat verbonden was aan fraudeurs. Op andere sites moest betaald voor de omnummerdienst, zegt een woordvoerder van De Nederlandsche Bank. De tool van de banken werkt zo: gebruikers voeren het bankrekeningnummer ‘oude stijl’ en de naam van de bijbehorende bank in, waarna het IBAN-nummer verschijnt.

De overstap naar de nieuwe, Europese bankrekeningnummers werd op 1 augustus vorig jaar gemaakt. De afkorting IBAN staat voor ‘internationaal bankrekeningnummer’, de stap is bedoeld om de nationale betaalmarkten plaats te laten maken voor één Europese betaalmarkt. De Nederlandsche Bank adviseert consumenten om bij betalingsverkeer altijd te vragen naar het IBAN-nummer.

De officiële tool moet online blijven tot iedereen een nieuwe pinpas heeft met daarop het IBAN-nummer. De banken hebben afgesproken de uitgifte van de nieuwe pinpassen te versnellen, meldt persbureau ANP.