Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Asielzoeker in Detentiecentrum Rotterdam heeft zelfmoord gepleegd’

In het Detentiecentrum Rotterdam heeft vanochtend een 28-jarige Zuid-Afrikaanse asielzoeker zelfmoord gepleegd. Hij zou naar Frankrijk worden uitgezet, omdat hij via Frankrijk het Schengengebied was binnengekomen.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie tijdens een vergadering over de agenda van de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken.
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie tijdens een vergadering over de agenda van de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken. Foto ANP / Martijn Beekman

In het Detentiecentrum Rotterdam heeft vanochtend een 28-jarige Zuid-Afrikaanse asielzoeker zelfmoord gepleegd, schrijft de NOS. Hij zou naar Frankrijk worden uitgezet, omdat hij via Frankrijk het Schengengebied was binnengekomen. En dus moest hij nu in Frankrijk asiel aanvragen.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie, VVD) betreurt het voorval en betuigt zijn medeleven. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Veiligheid en Justitie hebben een onderzoek ingesteld.

In februari schreef de Volkskrant op basis van landelijke cijfers, verkregen via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), dat in de eerste zes maanden van 2014 2.741 incidenten in Nederlandse asielzoekerscentra waren geregistreerd. Het was de eerste keer dat daar landelijke cijfers over naar buiten kwamen. De gevallen werden geregistreerd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), maar de nauwkeurigheid van de cijfers werd betwist: volgens het COA moest het personeel nog wennen aan de nieuwe manier van registreren.

zelfmoord russische dolmatov

De lijst kwam er onder politieke druk nadat de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov op 17 januari 2013 zelfmoord had gepleegd, ook in het Detentiecentrum Rotterdam. Er bleek achteraf fout op fout te zijn gemaakt in zijn dossier. Zo zou hij onterecht in vreemdelingendetentie zijn terechtgekomen en zou de zorg in het detentiecentrum in Rotterdam, waar hij verbleef, tekort te zijn geschoten.

Toenmalig staatssecretaris Fred Teeven ondernam na de dood van Dolmatov aanvankelijk geen extra actie. Een week na de zelfmoord schreven tien gedetineerden een brief aan Teeven waarin ze hem vroegen om maatregelen zodat “geen mensen meer zouden overlijden”. Toen die maatregelen niet kwamen, presenteerde de Inspectie van Veiligheid en Justitie een zeer kritisch rapport. Conclusie: Teeven had ‘onzorgvuldig gehandeld’. In het Kamerdebat over de zaak werd een motie van wantrouwen tegen hem uiteindelijk verworpen.

Hoe zat het met de zaak-Dolmatov? Lees uit ons archief: Staat onzorgvuldig in zaak suïcidale Domatov (€)