Zanger en plezierdichter Drs. P op 95-jarige leeftijd overleden

De zanger en tekstdichter Drs. P is op 95-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Heinz Hermann ‘Drs. P’ Polzer werd op 24 augustus 1919 geboren in Zwitserland en was doctorandus in de economie. Hij werd vooral bekend met liedjes als Veerpont, Dodenrit en Het trapportaal.

ANP / Kippa
ANP / Kippa Drs. P.

De zanger en tekstdichter Drs. P is op 95-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat heeft zijn uitgever Vic van de Reijt (van uitgeverij Nijgh & Van Ditmar) bekendgemaakt.

Heinz Hermann ‘Drs. P’ Polzer werd op 24 augustus 1919 geboren in Zwitserland en was doctorandus in de economie. Hij werd bekend met liedjes als Veerpont, Dodenrit en De Commensaal (hieronder te zien). Vanaf begin jaren 50 trad hij op in theaters, in cafés en bij studentenverenigingen. De taalvirtuoos zong met een karakteristieke, krakerige stem, verwerkte zijn droge humor in zijn teksten en begeleidde zichzelf op piano.

Meisjes van plezier

De liederen van Polzer gaan over anderen; tot zijn favoriete protagonisten behoren dolgelukkige handarbeiders en dames van lichte zeden, maar hij zong ook graag over thema’s als misdaad en geweld. Zoals bijvoorbeeld in het lied De Commensaal:

Er ligt alweer een juffrouw in het trapportaal
Die onnatuurlijk om het leven is gekomen
Mijn vader zegt: “Dat heb je van die commensaal
Had jij die stiekemerd maar nooit in huis genomen.”

Naarmate zijn succes toenam en hij steeds vaker werd uitgenodigd om zijn liederen op de radio te vertolken, breidde zijn oeuvre uit tot uiteenlopende onderwerpen, van het menselijk lichaam en leestekens tot een reeks over soorten groente.

De tuin van Hotel Pulitzer

Hij schreef de teksten van zijn liederen vaak in de tuin van Hotel Pulitzer in Amsterdam. In 2012 verscheen nog een verzamelbox, Drs. P Compilé Complé, met daarop 180 van zijn opnames samengebracht.

Polzer schreef ook liedjes voor andere artiesten, zoals voor Jenny Arean en Adèle Bloemendaal.

Ollekebolleke

Als zanger en liedschrijver was Drs. P al jaren met pensioen. De afgelopen jaren schreef hij vooral gedichten in de versvorm ollekebolleke, waarvan hij pionier was. In 2012 zei hij in NRC Handelsblad:

“Ik ben verslaafd aan ollekebolleke”, vertelt hij op gedreven toon. „Het is werkelijk een schitterende versvorm, die ongelooflijk veel kan vertellen. Steeds ontdek ik weer hoeveel de Nederlandse taal je offreert. De Nederlandse taal staat klaar en zegt: kom maar, roep maar; ik bedien je wel.”

Luister naar Compilé Complé op Spotify

Luchtkastelen

Kort voor zijn negentigste verjaardag dichtte Drs. P over de ongemakken van de gevorderde leeftijd:

“De kindertijd biedt plaats aan luchtkastelen / de ouderdom, geloof me, is een straf / die kan ik u dus geenszins aanbevelen”.

NRC-redacteur Henk van Gelder zegt:

“Het versje was hoofs van stijl, zoals al zijn versjes. Maar ongebruikelijk was de ernst. De humoristische relativering ontbrak. Voor één keer gaf hij, hoe beheerst ook, blijk van een wezenlijk ongemak. En geen wonder: zijn tred werd allengs trager, en zijn gezichtsvermogen naar eigen zeggen “lusteloos” – want ondanks alles bleef hij ook nog na zijn negentigste beschikken over een wijdvertakte woordenschat die zijn formuleringen, in geschrifte en in de conversatie, voortdurend verrassend maakte.”

Zijn uitgever Vic van de Reijt reageerde vandaag op het verlies van zijn auteur:

“Een man met een rijk en waardevol leven. Een man die de Nederlandse literatuur gelukkig heeft gemaakt en zichzelf ook. Een groot tekstschrijver en componist die een mooie leeftijd bereikt heeft van 95 jaar en tot zijn 93e actief is geweest. Daar mag je je hoge hoed voor afnemen. Doordat hij een prachtig klassiek en welluidend Nederlands zong en sprak wist hij telkens weer nieuwe jonge bewonderaars wist te vinden.”

Drs. P heeft een omvangrijk oeuvre: hij schreef honderden liedjes, duizenden gedichten en ook veel proza. Van Gelder legt uit wat zijn werk uniek maakt:

“In zijn werk vielen de vorm en de vent volkomen samen. De man en zijn werk hadden een vormelijk voorkomen met een monkelend soort humor. Die combinatie maakte hem uniek.”

Bekijk Drs. P achter de piano in 1988, met zijn lied De zusters Karamazov:

Lees ook:Lees ook het uitgebreide interview met Drs. P dat muziekredacteur Saul van Stapele in 2012 schreef: ‘Huppelende ollekebollekes‘ (€).