Weer Tunesiërs gegijzeld in Libië

Een vliegtuig zoeft over een Libische vlag
Een vliegtuig zoeft over een Libische vlag Foto EPA / SABRI ELMHEDWI

In de Libische hoofdstad zijn acht Tunesische gastarbeiders gekidnapt. Dat meldt de Tunesische staatsradio vandaag op gezag van een lokale gezagdrager. Op vrijdag ontvoerde een gewapende strijdgroep tien medewerkers van het Tunesische consulaat.

Dat laat persbureau Reuters weten. Beide gijzelingsacties zijn nog door geen enkele van de talrijke strijdgroepen die Libië rijk is opgeëist. Milities hebben in het verleden vaker buitenlanders gekidnapt in de hoop ze te kunnen ruilen voor geld, goederen of gevangen strijdmakkers.

Verscheurd door strijd

Tunesië is één van de weinige landen die nog een diplomatieke post heeft in Tripoli. De stad is in handen van Libische Dageraad, een coalitie van islamitische strijdgroepen. De door de internationale gemeenschap erkende regering is sinds vorig jaar uitgeweken naar het oostelijk gelegen Tobruk.

In 2011 werd dictator Moammar Gadhafi verdreven na een bewind van ruim veertig jaar. Hierna leek even een democratie te ontstaan, maar als snel sloeg de vlam in de pan. Sindsdien woedt in Libië een strijd tussen honderden rebellengroeperingen, waaronder IS en Al-Qaida. Ruwweg woedt het conflict tussen de regering in Tobruk en het bewind in Tripoli. Beide partijen hebben een aantal strijdgroepen die trouw aan hen zweren, maar er zijn ook milities en stammen die op eigen houtje opereren.

Tunis raadt burgers om af te reizen naar het door strijd verscheurde buurland. Desondanks werken naar schatting zo’n 60.000 Tunesiërs in Libië.