Nederlandse hockeymannen verliezen van Duitsland

ANP / Koen Suyk

De Nederlandse hockeymannen hebben vannacht in een halve finale van de World League verloren van Duitsland: het werd 2-1. De Nederlandse mannen kregen veel kansen, maar maakten ze niet af.

Twitter avatar oranjehockey Oranjehockey Nederland verliest semi final. Final score NED DUI 1-2. Om brons morgen tegen Canada

De kansen voor de Olympische Spelen in Buenos Aires volgend jaar zijn nog niet verkeken. Als het team vandaag in de troostfinale van Canada wint, krijgt Nederland alsnog een olympisch startbewijs.

Duitsland speelt in de finale tegen Argentinië.

Wedstrijdverslag

Persbureau ANP schrijft:

“Oranje trok na een moeizaam eerste kwart nadrukkelijk het initiatief naar zich toe. Onder aanvoering van de bij vlagen ongrijpbare Seve van Ass creëerde de ploeg van Caldas in de tweede vijftien minuten kans op kans. Van Ass stuitte zelf twee keer op de Duitse doelman Nicolas Jacobi, die op de lijn ook een keer hulp kreeg van ploeggenoot Oskar Deecke nadat hij al was gepasseerd door Jeroen Hertzberger. Aanvoerder Robert van der Horst schoot na een knappe solo net voorlangs. Oranje drong de winnaar van de Olympische Spelen, het EK en de Champions Trophy ver terug, maar vergat door te drukken.

Aan de andere kant van het veld schrok de Nederlandse doelman Pirmin Blaak alleen even toen Christopher Rühr gevaarlijk voor hem opdook. Blaak kreeg weer een kans onder de lat, nadat Jaap Stockmann twee wedstrijden achter elkaar had gekeept. Hij zag hoe het spel zich voornamelijk aan de overkant afspeelde, ook na de rust. Nadat verdediger Floris van der Linden de paal had geraakt, was het één minuut voor het verstrijken van het derde kwart eindelijk raak. Hertzberger stoomde de cirkel in en knalde de bal langs Jacobi: 1-0.

Het dominante Oranje kon amper een halve minuut genieten van die voorsprong. Terwijl de ploeg van Caldas nog feest vierde, dook Florian Fuchs in de rug van Niek van der Schoot op om vlak voor Blaak de 1-1 in te tikken. Dat betekende een forse domper voor Nederland, dat zo hard had gewerkt om aan de leiding te komen. Geloof in jezelf, zo betoogde Caldas tijdens de korte pauze. In de laatste vijftien minuten was de suprematie van Oranje echter verdwenen. Nadat Duitsland de eerste strafcorner van de wedstrijd had gemist, was het even later toch raak via Deecke die de bal met zijn backhand in de lange hoek langs Blaak sloeg: 1-2.”

Bekijk de doelpunten

Jeroen Hertzberger zette Oranje aan het einde van het derde kwart eindelijk op voorsprong, nadat de ploeg van Max Caldas vele kansen had laten liggen.

Florian Fuchs trok de stand nog geen minuut later al weer gelijk:

Oskar Deecke schiet Duitsland in de laatste vijftien minuten naar de winst:

Caldas trots, ondanks verlies

Bondscoach Max Caldas is ondanks het verlies trots, zegt hij na de wedstrijd tegen de NOS:

“We hebben verloren omdat we het twee momenten niet goed hebben gedaan. Dat kostte ons twee goals en daar moeten we van leren. Maar ik verwijt de jongens niets, ik ben hartstikke trots op het team. Dit is de manier zoals we moeten spelen.”

Caldas zag Oranje na een moeizaam begin kans op kans creëren. Alleen de afwerking ontbrak steeds.

“We domineerden en creëerden kansen tegen een topploeg. Het afmaken van de kansen is nog wel een verbeterpunt richting zondag, als we tegen Canada spelen. Natuurlijk baal ik als een stekker, maar we moeten door. Op twee momenten na was ik over de uitvoering heel tevreden. We worden elke dag beter.”

Bekijk hier de kansen.